“Drugie życie kulinarne” czerstwego pieczywa. Co z niego zrobić?

W moim rodzinnym domu nigdy nie marnowaliśmy jedzenia. Chleb, nawet czerstwy, wykorzystywaliśmy na wiele różnych sposobów. Dzisiaj podzielę się z wami moimi przepisami na to, co można z niego zrobić.

Ewa Wachowicz - przepisy na dania z czerstwego pieczywa
Ewa Wachowicz - przepisy na dania z czerstwego pieczywamateriał partnera

Zanim przejdę do konkretnych przepisów na wykorzystanie czerstwego pieczywa, to podpowiem, w jaki sposób je przechowywać, by zachowało świeżość przez dłuższy czas. Unikajcie trzymania chleba w foliowych opakowaniach, ponieważ może to przyczyniać się do pojawienia się pleśni. Najkorzystniej owinąć pieczywo bawełnianą albo lnianą ściereczką i przechowywać w drewnianym, albo ceramicznym chlebaku. Najlepiej w temperaturze pokojowej, w przedziale 17 - 23 stopnie Celsjusza.

Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa
Nie wyrzucaj czerstwego pieczywa123RF/PICSEL

Jeśli jednak pieczywo się "zeschnie", to istnieją sposoby, by ponownie je odświeżyć. Można na przykład zwilżyć chleb wodą, owinąć w folię aluminiową i przez kilka minut trzymać w piekarniku rozgrzanym wcześniej do temperatury 150 stopni Celsjusza. Jeśli z kolei zostanie wam kilka czerstwych kromek, to dobrze zrobić bułkę tartą. Pieczywo trzeba wysuszyć, a później zmielić w mikserze.

Kapsułka wiedzy INTERIA.PL

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na wodziankę Ewy Wachowicz

Ja często wykorzystuję też czerstwe pieczywo do przygotowania zupy - wodzianki. Oto przepis.

Ewa Wachowicz - przepis na wodziankę
Ewa Wachowicz - przepis na wodziankęmateriał partnera

Składniki:

  • 2 kromki czerstwego chleba
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka smalcu ze skwarkami
  • gorąca woda
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji

Przygotowanie: 

  1. Chleb pokroić w kostkę, wrzucić do głębokiego talerza. 
  2. Dodać posiekany czosnek oraz smalec. 
  3. Zalać wrzątkiem. 
  4. Udekorować posiekanym koperkiem i od razu podawać.

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na tosty

Z czerstwego pieczywa można też zrobić... kanapki! No, może nie do końca, bo tosty z ulubionymi dodatkami.

Tosty z czerstwego pieczywa - przepis Ewy Wachowicz
Tosty z czerstwego pieczywa - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • czerstwe pieczywo
  • 2 jajka
  • mleko
  • szczypta soli
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • ser żółty
  • wędlina
  •  powidła
  •  dżem

Opis przygotowania:

  1. Jajka rozkłócić z mlekiem, przyprawić solą (w wersji wytrawnej można dodać pieprz). 
  2. Pieczywo zanurzyć w masie jajecznej, usmażyć na maśle - z dwóch stron. 
  3. Serwować z dodatkami - wedle uznania, np. z szynką, sałatą, serem żółtym lub na słodko z  powidłami lub dżemem

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na kotlety pożarskie Ewy Wachowicz

Jeśli macie ochotę na smaczną i oryginalną panierkę, to możecie ją przygotować z czerstwego pieczywa i wykorzystać do usmażenia kotletów pożarskich. Poniżej przepis.

Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowicz
Kotlety pożarskie - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • ½ kg piersi z kurczaka
  • 1 żółtko
  • czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane do smażenia
  • 1 jajko
  • czerstwe pieczywo do panierowania

Opis przygotowania:

  1. Mięso posiekać bardzo drobno lub zmielić w maszynce. 
  2. Wymieszać z żółtkiem, odciśniętą bułką, masłem i posiekaną pietruszką.
  3.  Doprawić solą i pieprzem. 
  4. Dokładnie wyrobić. 
  5. Formować podłużne kotleciki - z tej porcji mięsa wyjdą cztery. 
  6. Zanurzać w roztrzepanym jajku i panierować w paskach czerstwego pieczywa (chleb należy podsuszyć i pokroić w zapałkę). 
  7. Smażyć na klarowanym maśle na jasnozłoty kolor z obu stron. 
  8. Przed podaniem odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Czerstwe pieczywo - co z nim zrobić? Wypróbuj przepis na deser z czerstwej chałki

Nie tylko chleb nadaje się do ponownego wykorzystania. Słodka bułka lub chałka też może być podstawą nowej potrawy. Poniżej przepis na deser z  wykorzystaniem czerstwej chałki.

Deser z chałki - przepis Ewy Wachowicz
Deser z chałki - przepis Ewy Wachowiczmateriał partnera

Składniki:

  • czerstwa słodka bułka lub chałka
  • jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • konfitura z czarnej porzeczki
  • płatki migdałów

Opis przygotowania:

  1. Do miski wbić jajko i rozkłócić widelcem. Dolać mleko i zmiksować. 
  2. Do żaroodpornych kokilek (wcześniej wysmarować je masłem i wysypać bułką tartą) nałożyć pokrojoną lub pokruszoną w dość grubą kostkę chałkę.
  3.  Zalać jakiem z mlekiem.  
  4. Nałożyć konfiturę z czarnej porzeczki.
  5.  Posypać płatkami migdałów. 
  6. Zapiekać przez 20-30 minut w temp. 180 st. C.
  7.  Podawać na ciepło.

Jak sami widzicie opcji na wykorzystanie czerstwego pieczywa jest bardzo wiele! Od dań “na słono" po ciekawy deser. Pamiętajcie więc, by nie wyrzucać chleba, a pokusić się o przygotowanie potrawy, której do tej pory nie próbowaliście.

„Ewa gotuje”: Szarlotka z jabłkami prażonymi i budyniemPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas