Doświadczone kucharki zawsze robią tak rybę po grecku. Zachwytom gości nie ma końca

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Nadchodzące wielkimi krokami spotkania rodzinne przy świątecznym stole pobudzają nas do myślenia nad daniami, którymi uraczymy najbliższych. Choć na półmiskach nie zabraknie tradycyjnych potraw wigilijnych, warto zaskoczyć gości czymś jeszcze. Polecamy, by w tym roku postawić na rybę po grecku. Doskonale smakuje podgrzana, ale jej walorami możemy rozkoszować się także na zimno. Jak przygotować wybitną rybę po grecku, by ekspresowo znikała z talerzy? Podpowiadamy.

Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domu
Ryba po grecku to hit każdej imprezy w polskim domuMarianna OSKO/East NewsEast News

Z jakich gatunków przygotować rybę po grecku?

Chwytliwa nazwa przywodzi nam na myśl letnie wakacje na jednej z greckich wysp. Okazuje się jednak, że ryba po grecku z samym krajem w nazwie ma niewiele wspólnego. To kulinarny klasyk, który od lat gości na polskich stołach, nie tylko w okresie świątecznym, ale także podczas spotkań z rodziną lub znajomymi. Jaki gatunek ryby wybrać, by danie zawsze wychodziło wyśmienicie? Osoby wprawione w sztuce kulinarnej doradzają, by do ryby po grecku wybierać okazy chude.

Przygotowując przepis krok po kroku, dodamy tłuszcz do warzyw, dlatego nadmiernie tłusta ryba mogłaby stać się zbyt ciężka do przetrawienia. Wielu kucharzy uważa, że najsmaczniejsza w potrawie jest miruna, wyróżniająca się delikatnym mięsem oraz brakiem intensywnie rybiego zapachu. Ogromne znaczenie ma też to, że filety z miruny praktycznie nie posiadają ości. W przepisach napotkamy także sugestię, by sięgnąć po dorsza, morszczuka lub mintaja.

Sprawdź: Ryba z piekarnika

Przyprawy do ryby po grecku

Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?
Jak skomponować przyprawy do ryby po grecku?123RF/PICSEL

Rozpływająca się w ustach ryba obficie przykryta kolorową pierzynką z warzyw nie dostarczy pełni doznań smakowych bez odpowiednio skomponowanych przypraw. Czym doprawiać rybę po grecku? Tradycyjnie łączymy ją z:

  • liściem laurowym,
  • zielem angielskim,
  • czosnkiem,
  • słodką papryką,
  • majerankiem,
  • solą,
  • pieprzem.

Smakowita ryba po grecku - przepis tradycyjny

Składniki na rybę:

  • 1 kg filetów z ryby
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka oregano
  • olej roślinny do smażenia

Składniki na warzywa duszone:

  • 4 średnie marchewki
  • 2 korzenie pietruszki
  • 1 duża cebula
  • 1 mały seler
  • 125 ml wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/5 szklanki oleju roślinnego

Przygotowanie:

  1. Warzywa dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, a następnie osuszamy i trzemy na tarce jarzynowej o największych oczkach. Cebulę obieramy z łupiny i kroimy w półplasterki.
  2. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę, podsmażamy do zeszklenia i dodajemy starte warzywa. Całość podgrzewamy jeszcze przez ok. 5 minut.
  3. Zawartość patelni solimy, doprawiamy liściem laurowym, pieprzem w ziarenkach oraz zielem angielskim.
  4. Mieszankę warzyw i przypraw podlewamy wodą, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól do smaku. Dusimy na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając
  5. Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron filety rybne. Po skończonej obróbce termicznej odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
  6. Spód półmiska wykładamy miękkimi warzywami, na nich układamy rybę, a całość przykrywamy jeszcze jedną warstwą warzyw.
  7. Rybę po grecku możemy podawać na ciepło lub schować do lodówki i serwować po pełnym wystudzeniu. Smacznego!
"Zdrowie na widelcu": Jak rozpoznać, czy ryba jest świeża?Polsat Cafe

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas