Domowy kebab

Zdrowsza wersja typowego dania typu fast food. Zasmakuje dzieciom i dorosłym. Przygotowanie własnego ciasta na bułkę wydaje się dość pracochłonne, ale na pewno się opłaca - gotowe bułki i placki na kebab nie równają się z tymi domowymi.

Zaspokoi każdy głód
Zaspokoi każdy głód123RF/PICSEL

Ciasto:

Farsz:

Sos jogurtowo-czosnkowy

1. Sos: jogurt łączymy w miseczce z dwiema łyżkami majonezu, rozdrobnionymi ząbkami czosnku i łyżeczką musztardy. Dodajemy pieprz i sok z cytryny, mieszamy. Chłodzimy powstały sos w lodówce.

2. Mleko lekko podgrzewamy. Odlewamy pół szklanki do miseczki, dodajemy połowę mąki, drożdże i szczyptę cukru. Ostawiamy całość w ciepłe miejsce na ok. 30 min., przykrywamy ściereczką.

3. Gdy zaczyn wyrośnie łączymy go z pozostałym mlekiem i mąką, dodajemy szczyptę soli, zagniatamy ciasto. Powinno odchodzić od ręki, w razie potrzeby dodatkowo podsypujemy je mąką. Gotowe przekładamy do miski, nakrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę, by wyrosło.

4. Mięso kroimy w niewielką kostkę, posypujemy przyprawą i smażymy na oleju. 

5. Warzywa do farszu kroimy w plasterki, kapustę szatkujemy. 

6. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy obie na stolnicy, smarujemy koncentratem pomidorowym. Nakładamy do obu usmażone mięso, sklejamy przeciwległe rogi tworząc "otwartą kieszonkę". Zapiekamy kebaby w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15-20 min.

7. Do kieszonek z mięsem dokładamy warzywa, polewamy całość keczupem i sosem jogurtowo-czosnkowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas