Domowe racuszki

Aktualizacja

Prawdziwe domowe racuszki przywołują smak dzieciństwa. Racuchy można przygotować w wersji zdrowszej (z wykorzystaniem kilku mąk i mleka owsianego) albo klasycznej, uproszczonej.

Domowe racuchy znikają w mgnieniu oka!
Domowe racuchy znikają w mgnieniu oka! INTERIA.PL

1. Do wysokiego naczynia wkładamy pokruszone drożdże, zasypujemy cukrem, odstawiamy na 5 min., w tym czasie lekko podgrzewamy mleko. Dzięki temu nasze domowe racuszki będą puszyste i wyrosną.

2. Do letniego mleka wbijamy jajko, roztrzepujemy je widelcem, wlewamy tę masę do naczynia z drożdżami, mieszamy, stopniowo wsypujemy mąki, mieszamy, na koniec dodajemy łyżkę oleju, mieszamy, dosypujemy resztę mąki, mieszamy całość, podnosząc łyżkę do góry, by wtłoczyć powietrze do ciasta.

3. Obieramy jabłko, kroimy w drobną w kostkę, dorzucamy do całości, ponownie mieszamy, wyrównujemy łyżką ciasto, przykrywamy ściereczką, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30-40 min.

4. Na rozgrzany tłuszcz na patelni nakładamy łyżką porcje masy (1 porcja = jedna kopiasta łyżka masy), smażymy domowe racuchy z obu stron na złoty kolor (co jakiś czas zanurzamy łyżkę w oleju, by łatwiej nabierać ciasto).

Rada: W wersji uproszczonej wykorzystujemy tylko jeden rodzaj mąki, mąkę tortową. Domowe racuszki nadal wyjdą doskonałe!

Zobacz także, jak przygotować domowe racuchy z jabłkami

Sięgnij po więcej inspiracji i przygotuj puszyste racuchy oraz racuchy na kefirze

* * *

Zobacz więcej:

Jak zrobić racuchy z jabłkami?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas