Domowe nuggetsy

Bez mleka. Pozwól dziecku obtoczyć kawałki kurczaka w jajku i panierce. Uważaj, żeby nie zbliżyło się do garnka z olejem.

Domowe nuggetsy
Domowe nuggetsy materiały prasowe

Wykonanie:

Kurczaka posól, posyp papryką wędzoną, obtocz w mące i jajku, następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych. Możesz go pokroić na mniejsze kawałki - w zależności od upodobań Twojego dziecka. W rondelku rozgrzej olej na wysokość mniej więcej 5 centymetrów (chodzi o to, aby zakrył nuggetsy). Wrzuć do rondelka na próbę jeden płatek kukurydziany - jeśli skwierczy, to znaczy, że tłuszcz jest gotowy. Smaż kurczaka, aż zrobi się brązowy. Łyżką cedzakową wyjmij go z oleju i połóż na ręczniku papierowym. Rozkrój jednego i sprawdź, czy zrobił się w środku miękki. Jeśli nie, rozgrzej piekarnik do 180 stopni i wsadź je do środka jeszcze na około 5 minut.

Przepis pochodzi z książki "Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak. Wydawnictwo Edipresse Książki.

"Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiak
"Ugotuj mi tato" Tomasza Jakubiaka i Joanny Jakubiakmateriały prasowe
Jak zrobić domowe nuggetsy?Interia Kulinaria
Fragment książki
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas