Domowe masło orzechowe

Jest idealne do kanapek, a także jako dodatek do kruchych ciastek.

Domowe jest najlepsze
Domowe jest najlepsze 123RF/PICSEL

1. Orzeszki wysypać na suchą patelnię, prażyć, potrząsając co jakiś czas, by się nie przypaliły. Można też orzeszki rozsypać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na ok. 10-15 min do piekarnika nagrzanego do 170ºC.

2. Podprażone orzeszki wrzucić do misy robota kuchennego i mielić kilka minut aż do uzyskania idealnie gładkiej, lekko lejącej się masy. Raz na jakiś czas warto dać urządzeniu "odpocząć", by się nie spaliło.

3. Masło orzechowe doprawić do smaku solą i cukrem. Przełożyć do słoika, szczelnie zakręcić i przechowywać w lodówce.

4. Słoiki z masłem można też poddać procesowi pasteryzacji - gotować zakręcone w garnku z wodą przez ok. 15 min, odstawić do całkowitego wystudzenia do góry dnem. Słoiki muszą być uprzednio wyparzone.

Zmysłowe smaki: Brownie z masłem orzechowymInteria.tv
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas