Domowa pizza

Aktualizacja

Domowa pizza nie ma sobie równych, uwielbiają ją dzieci i dorośli. Niestety, często pizze pieczone w domu są zbyt chrupkie i w niczym nie przypominają wypieków z najlepszych pizzerii. Przedstawiamy przepis, który sprawi, że ciasto będzie miało idealną konsystencję.

Domowa pizza powinna mieć idealne ciasto - nie może być zbyt twarde ani zbyt grube
Domowa pizza powinna mieć idealne ciasto - nie może być zbyt twarde ani zbyt grube123RF/PICSEL

Ciasto:

Sos:

Dodatki:

1. Drożdże kruszymy, umieszczamy w miseczce lub w szklance, dodajemy lekko ciepłe mleko, mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. 

2. Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier, sól, dodajemy olej. Mieszamy. Dodajemy rozczyn, mieszamy, zagniatamy ciasto. Powinno być elastyczne i odchodzące od ręki, w razie potrzeby (jeśli jest zbyt klejące) można podczas zagniatania podsypywać je mąką.

3. Ciasto w misce przykrywamy ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu (ciasto powinno mniej więcej podwoić swoją objętość).

4. Domowa pizza nie obejdzie się bez sosu. Jak go przygotować? Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy pokrojoną drobno cebulę i rozdrobniony czosnek, aż do lekkiego zrumienienia cebuli, dodajemy pomidory z puszki (warto je wcześniej zblendować), dodajemy bazylię i oregano, mieszamy, podsmażamy aż sos zgęstnieje. 

5. Gotowe ciasto rozwałkowujemy na stolnicy tworząc okrągły placek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, na cieście rozprowadzamy sos, posypujemy przyprawami, startym żółtym serem, na wierzchu układamy plastry mozzarelli, salami, cebulę, szynkę i pieczarki. Domowa pizza jest gotowa!

Sprawdź, jak zrobić domową pizzę według innego przepisu

* * *

Zobacz więcej:

Pizza z patelni - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas