Dlaczego nie warto jeść gruszki na pusty żołądek?

Gruszki to owoce, od których sady w Polsce uginają się szczególnie jesienią. Jej liczne odmiany mają moc zastosowań kulinarnych: można je zapiekać, dodawać do ciast i deserów, jednak najlepiej smakują na surowo. Gruszki zawierają wiele cennych substancji odżywczych: witamin, minerałów, antyoksydantów oraz pektyn, które - zaliczane do błonnika pokarmowego - dobrze wpływają na kondycję jelit. Niestety, owoc możne nam również zaszkodzić i wywołać bardzo nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe zwłaszcza wtedy, gdy je się go na czczo. Dlaczego nie warto jeść gruszki na pusty żołądek?

Gruszki to bardzo zdrowe owoce, jednak nie wolno jeść ich na czczo!
Gruszki to bardzo zdrowe owoce, jednak nie wolno jeść ich na czczo!123RF/PICSEL

Co trzeba wiedzieć o gruszce?

Gruszek specjalnie nikomu przedstawiać nie trzeba, bo te owoce są znane praktycznie każdemu. Sezon na nie trwa praktycznie przez całą jesień, więc warto wtedy po nie szczególnie sięgać. Dlaczego? Otóż to zasługa cennych substancji w nich zawartych. W gruszkach znaleźć można garść witamin: szczególnie liczną reprezentację tych z grupy B, ale także innych, równie korzystnych. To skarbnica witaminy A i E, które korzystnie działają na kondycję skóry. Wśród nich obecna jest także witamina K, która pomaga stymulować odporność, co jest niezwykle ważne w czasie wzmożonego okresu na infekcje.

Ale nie tylko witaminy sprawiają, że gruszka jest cennym dla zdrowia owocem. Znaleźć w nich można także minerały: cynk, żelazo, potas i magnez. Jednak warto wspomnieć o fakcie, że gruszki to cenne źródło jodu i boru. Pierwsza substancja poprawia funkcjonowanie ważnego narządu: tarczycy. Natomiast druga wspiera mineralizację kości, ponieważ pomaga przyswajać witaminę K oraz wapń przez organizm.

Oczywiście, gruszki to kulinarny rarytas, który można traktować na wiele sposobów: wytrawnych lub słodkich, co łatwo pomoże rozpieścić kubki smakowe gości i domowników. Miękkie gatunki są słodsze, natomiast twardsze mają nie tylko więcej pektyn, ale także większą zawartość antyoksydantów.

Czy warto jeść gruszki na pusty żołądek?

Nikogo specjalnie nie trzeba przekonywać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. To właśnie on powinien być obfity w wiele cennych składników odżywczych, które wzmacniają organizm, a także dodają energii. Znając właściwości tego wspaniałego owocu, niekiedy nasuwa się pytanie: czy gruszki można jeść na pusty żołądek. Odpowiedź może szokować, ponieważ okazuje się, że nie. Dlaczego?

Gruszki - jak już wiadomo - są cennym źródłem pektyn. Choć substancja ta poprawia funkcjonowanie jelit i sprzyja perystaltyce, to w nadmiarze może podrażniać błonę śluzową, która znajduje się w całym układzie pokarmowym. Gruszki mogą również sprzyjać dolegliwościom żołądkowym. Jedzone na czczo mogą powodować biegunki albo zaparcia.

Dlaczego nie warto jeść gruszek na czczo? Spożycie ich solo, a szczególnie tych zawierających dużo cukru, może gwałtownie podnieść poziom glukozy w krwiobiegu, co wymusza na trzustce produkcję ogromnej ilości insuliny. Kiedy zostanie ona zmetabolizowana, to sygnał dla organizmu, aby dostarczyć mu kolejnej dawki pokarmów. Jak wiadomo, nadmierny apetyt może sprzyjać nadwadze oraz otyłości.

Czy trzeba rezygnować z gruszek na śniadanie?

Chcesz zjeść gruszkę na śniadanie? Podaj ją z płatkami owsianymi!
Chcesz zjeść gruszkę na śniadanie? Podaj ją z płatkami owsianymi!123RF/PICSEL

Jeśli gruszka jest naszym ulubionym owocem i rozstanie z nią w porze śniadania może wydawać się dla nas bolesne, nie trzeba z niej całkowicie rezygnować! Aby zminimalizować nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe, trzeba ją umiejętnie łączyć! Wystarczy dodać ją do muesli, płatków owsianych lub kukurydzianych. 

Zobacz także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas