Czekoladowe tiramisu z żelkami

Składniki na 10 porcji. Czas: ok. 30 minut. Porcja: 350 kcal.

Składniki

  • 20 podłużnych biszkoptów
  • 200 ml półtłustego mleka
  • 20 dag gorzkiej czekolady
  • 50 dag białego sera
  • 6 dag cukru pudru
  • 250 ml kremówki 36 proc.
  • 1 op. cukru waniliowego
  • żelki

Prostokątną blachę lub szklane naczynie wyłóż połową podłużnych biszkoptów (tzw. kocich języczków). Mleko wlej do rondla, podgrzej. 5 dag czekolady zetrzyj na tarce. Resztę połam, wrzuć do mleka. Ogrzewaj, mieszając, aż czekolada się rozpuści. Odstaw do schłodzenia.

Reklama

Biały ser zmiel trzykrotnie (lub użyj gotowego mielonego sera na sernik). Utrzyj razem z cukrem pudrem na aksamitnie gładką masę.

W osobnym naczyniu ubij na sztywno schłodzoną kremówkę. Dalej ubijając, dosypuj cukier waniliowy. Na koniec bitą śmietanę dodaj do masy serowej, delikatnie przemieszaj.

Warstwę biszkoptów polej połową rozpuszczonej czekolady. Nałóż połowę masy serowo-śmietanowej. Przykryj resztą biszkoptów i polej czekoladą. Na wierzchu rozłóż pozostałą masę. Tiramisu ozdób startą czekoladą i żelkami.

Dobra rada

Szykując deser dla malucha, zrezygnuj z maczania biszkoptów w kawie.

Błyskawiczny deser z żelkami przygotujesz na bazie białej czekolady. Rozpuść w rondelku dwie tabliczki z łyżką masła. Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą. Wlej połowę czekolady, rozłóż kolorowe żelki. Zalej resztą białej masy i odstaw na kilka godzin do lodówki.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje