Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał przy smażeniu?

To zmora każdego miłośnika smażonych potraw. Tłuszcz, który pryska z patelni nie tylko utrudnia przygotowanie posiłku, ale sprawia też, że cała kuchenka i wszystko wokół w kilka sekund pokrywa się warstwą brudu, którego usuwanie nie należy do przyjemnych zadań. Gorący olej może nie tylko trwale poplamić ubranie, ale przede wszystkim dotkliwie poparzyć. Na szczęście wiemy, co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał z patelni podczas smażenia. Te triki znacznie ułatwią życie każdego kucharza.

Kuchenne triki na bezpieczne smażenie
Kuchenne triki na bezpieczne smażenie123RF/PICSEL

Dlaczego olej pryska podczas smażenia?

Przyczyna tej niewygodnej sytuacji jest prozaiczna. Za wszystko odpowiada woda. Nawet niewielkie ilości, które zostały na jej powierzchni po myciu lub ułożenie na niej mokrych produktów może skutkować niebezpiecznym pryskaniem oleju. Prezentujemy, jak radzić sobie z tym problemem.

Sięgnij po ręcznik papierowy

Produkty, które zamierzasz usmażyć, dokładnie osusz. Dotyczy to zwłaszcza warzyw. Poleca się myć je tuż przed smażeniem, lecz przed włożeniem na patelnię konieczne jest odstawienie ich do wysuszenia lub dokładne przetarcie ręcznikiem papierowym. Rzecz podobnie ma się z mięsem. Choć nie uda się wyeliminować wody z jego wnętrza, odsączenie go z nadmiaru wody po opłukaniu lub rozmrażaniu pozwoli zmniejszyć ryzyko pryskania.

Co zrobić, żeby tłuszcz nie pryskał? Triki z patelnią

W przypadku patelni również trzeba pamiętać, że najmniejsza ilość wody pozostawiona na jej dnie lub ściankach może zafundować niechciane fajerwerki. Dlatego zadbaj o to, by wytrzeć ją do sucha przed każdym użyciem. Co jeszcze można zrobić? Sięgnij po dwa produkty, które znajdują się w większości kuchni.

Smażenie bez pryskania - to proste!
Smażenie bez pryskania - to proste!123RF/PICSEL

Ocet: Nasącz nim wacik kosmetyczny i przetrzyj całą powierzchnię garnka. Produkt ten doskonale pochłania wodę, więc po takim zabiegu możesz smażyć bez obaw. Nie musisz martwić się, że wpłynie na smak potraw, ponieważ użyjesz tylko odrobiny.

Sól: Wykazuje podobne właściwości do octu. Jak jej użyć, by tłuszcz z patelni nie strzelał? Płaską łyżeczkę soli rozsyp równomiernie na powierzchni patelni, wlej olej i rozgrzej. To prosty, ale bardzo skuteczny patent.

O tym pamiętaj podczas smażenia

To popularny rodzaj obróbki żywności, lecz trzeba wziąć pod uwagę kilka zasad, dzięki którym smażone potrawy wychodzą bezbłędnie. Przede wszystkim wybieraj tłuszcz o wysokiej temperaturze dymienia. Jednym z bardziej uniwersalnych produktów jest olej rzepakowy.

Ważne jest umieszczanie żywności na dobrze rozgrzanej patelni. Jeśli do usmażenia masz kilka porcji, zadbaj o to, by nie układać produktów spożywczych zbyt ciasno. To wcale nie przyspieszy przygotowania posiłku, a może skutkować tym, że jedzenie usmaży się nierównomiernie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas