Co zrobić z burakami z barszczu? Trzy pomysły szefów kuchni

Joanna Leśniak

Opracowanie Joanna Leśniak

Przygotowania do Bożego Narodzenia koncentrują się w kuchniach. Podczas przyrządzania świątecznych przysmaków powstaje sporo odpadków, nie wszystkie jednak nadają się na śmietnik. Sprytny kucharz zna co najmniej kilka sposobów na to, co zrobić z burakami z barszczu. Nie trzeba być profesjonalnym szefem kuchni, by wyczarować z nich nietuzinkowe przysmaki i ograniczyć marnowanie żywności.

Co zrobić z burakami z barszczu?
Co zrobić z burakami z barszczu?123RF/PICSEL

Kulinarne podstawy

Entuzjazm, jaki pojawia się podczas planowania obchodów Bożego Narodzenia, niejednokrotnie powoduje, że przesadzamy z ilością przygotowywanego jedzenia. Marnowanie żywności nadal jest dużym problemem, więc warto podejść do gotowania z głową. Tym razem przyglądamy się bliżej najsłynniejszej polskiej zupie wigilijnej.

Buraki z gotowania barszczu posłużą jako baza pysznych sałatek, ale też wkładu do wegetariańskiego burgera. Maksymalnie zużyjesz swoje zapasy i zmniejszysz wydatki na kolejne produkty. Same plusy. Pamiętaj jednak o dwóch technicznych sprawach.

  • Po pierwsze: Do pracy przystępuj, gdy warzywa całkowicie wystygną.
  • Po drugie: Zawsze miej pod ręką rękawiczki ochronne. Buraczany sok momentalnie farbuje, a usunięcie purpurowych plam z dłoni to niemałe wyzwanie.

Co zrobić z burakami z barszczu, czyli szybki dodatek na ciepło

Zrobienie świątecznego obiadu nie musi oznaczać wielu godzin spędzonych w kuchni. Podczas organizacji uroczystego spotkania dla bliskich pewnie już sporo czasu poświęciłeś na kucharzenie, a okres świąteczny ma być przecież głównie okazją do odpoczynku. Miej pod ręką przepis na warzywny dodatek na ciepło, który rozwiąże dylemat, co zrobić z burakami z barszczu wigilijnego.

  • Pół kilograma ugotowanych i ostudzonych buraków zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  • Na patelni rozgrzej łyżkę oleju, następnie wrzuć starte warzywa i podsmażaj je na małym ogniu przez około siedem-osiem minut.
  • Podczas obróbki często mieszaj, doprawiając je czterema łyżkami soku z cytryny, szczyptą soli i pieprzu oraz jedną łyżką cukru.
  • Pod koniec dodaj 150 mililitrów kwaśnej śmietany 12%. Mieszaj i smaż jeszcze przez dwie minuty. Gotowe!

Nic nie stoi na przeszkodzie, by po wyłożeniu na talerze udekorować buraki na ciepło suszonym koperkiem.

Co zrobić z buraków po zakwasie? Chrupiąca przekąska na wyciągnięcie ręki

Nawet najlepsze tradycyjne potrawy mogą się znudzić, gdy zjemy ich za dużo. Po bożonarodzeniowych biesiadach masz ochotę przekąsić coś innego niż typowy kulebiak czy pierogi? Przygotuj proste chipsy z buraków z zakwasu buraczanego.

  • Warzywa osusz i pokrój w plasterki.
  • Ułóż je na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C na 15 minut.
  • Pamiętaj, by podczas obróbki odwrócić warzywne plasterki na drugą stronę. Dzięki temu upieką się równomiernie.

Chrupiąca przekąska bardzo dobrze smakuje samodzielnie lub podana z dipem na bazie jogurtu naturalnego oraz poszatkowanego drobno czosnku.

Zaskocz bliskich burgerami z buraka

Oto pomysł na danie, które mocno odbiega od typowych świątecznych receptur, ale może okazać się potrzebną odmianą żywieniową. Jednocześnie będzie to pretekst nie tylko do wykorzystania buraków z barszczu, ale też uwzględnienia w diecie kolejnej porcji warzyw.

Buraczane kotlety przypadną do gustu nie tylko wegetarianom. Docenią je osoby, które szukają niebanalnych smaków i prostych przepisów na smaczne dania obiadowe.

  • W pierwszej kolejności ugotuj 100 gramów kaszy jaglanej według zaleceń producenta.
  • Dwa duże buraki zetrzyj na tarce o małych oczkach. Posiekaj jedną czerwoną cebulę i dwa ząbki czosnku.
  • Na patelni rozgrzej dwie łyżki oliwy z oliwek. Podsmażaj cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodaj czosnek.
  • Ugotowaną kaszę przesyp do dużej miski. Dodaj cebulę, czosnek oraz starte buraczki.
  • Dopraw solą i pieprzem według uznania, a także jedną łyżką musztardy.
  • Wymieszaj i formuj niewielkie burgery. Następnie smaż je na patelni z rozgrzanym olejem przez trzy-cztery minuty z każdej strony.

Tak przyrządzone kotlety z gotowanych buraków można serwować na różne sposoby. W bułkach do burgerów prezentują się bardzo dobrze wraz z innymi warzywami, np. sałatą i ogórkami konserwowymi. Możesz również serwować jako dodatek do obiadu lub główne danie podczas jarskiego posiłku.

Czas na lepsze. Odcinek 3INTERIA.PL

Polecamy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas