Ciasto orzechowe z cukinią

Okazuje się, że pyszne ciasto możesz zrobić z dodatkiem cukinii!

Składniki

  • 12,5 dag masła,
  • 10 dag cukru,
  • 1 op. cukru wanilinowego,
  • szczypta soli,
  • 3 jajka,
  • 15 dag mąki,
  • 10 dag mielonych orzechów laskowych,
  • 1/2 op. proszku do pieczenia,
  • 5 dag gorzkiej czekolady,
  • 1 mała cukinia,
  • 15 dag marchewki.

Składniki do dekoracji

  • cukier puder,
  • bita śmietana,
  • starta marchewka,
  • posiekane orzechy laskowe.

1. Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać. Cukinię oraz marchewkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.

Reklama

2. Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wsypać startą cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać.

3. Półokrągłą podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować w środku tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Do foremki przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piec 35 - 40 minut.

4. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami bitej śmietany. Każdą rozetkę posypać startą marchewką i posiekanymi orzechami. 

Dowiedz się więcej na temat: ciasto

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje