Chrupiące skorupki ze słodkim kremem. Takim ptysiom trudno się oprzeć

Martyna Bednarczyk

Opracowanie Martyna Bednarczyk

Parujące ptysie z ciasta parzonego wprost czekają, by napełnić je gęstym kremem budyniowym. Pyszniące się na stołach słodkości sprawiają, że nie tylko w czwartek wodzą nas na pokuszenie. Jak zrobić deser w domu, bez konieczności czekanie w kolejce na paczkę z cukierni? Razem przejdziemy przez każdy etap przygotowań.

Jak upiec delikatne i puszyste ptysie?
Jak upiec delikatne i puszyste ptysie?123RF/PICSEL

Krem budyniowy do ptysiów - jak zrobić?

Słodka i gładka masa na bazie budyniu i masła to świetny dodatek do wielu deserów. Gruba warstwa świetnie sprawdzi się we wszelkiego rodzaju kruchych tartach z owocami, niewielkich eklerkach, niesztampowych pączkach oraz lubianych przez dzieci i dorosłych ptysiach - idealnych na tłusty czwartek.

Składniki na krem budyniowy

  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu bez cukru (waniliowy lub śmietankowy)
  • 2 szklanki mleka (ok.500 ml)
  • 3-4 łyżki cukru białego

Przygotowanie kremu budyniowego do ptysiów

  1. Masło wyciągamy z lodówki, kroimy w niewielką kostkę i pozostawiamy na 2 godziny do nabrania temperatury pokojowej. Finalnie powinno być miękkie, ale nie rozpływać się w opakowaniu.
  2. Do niewielkiego garnka wlewamy 1,5 szklanki mleka i dodajemy cukier. Pozostałe w szklance mleko mieszamy z proszkiem budyniowym.
  3. Kiedy mleko z cukrem zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i wlewamy dobrze rozmieszany proszek budyniowy.
  4. Składniki energicznie mieszamy aż do ponownego zagotowania i nabrania gęstej konsystencji. Kiedy tak się stanie, ściągamy z palnika, przykrywamy kawałkiem folii aluminiowej lub spożywczej i pozostawiamy do ostudzenia.
  5. Do wysokiej miski wrzucamy masło pokrojone w kostkę i zaczynamy ubijać mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Po kilku minutach zauważymy, że masa zyskała jasny kolor i puszystą konsystencję.
  6. Na tym etapie zaczynamy stopniowo dodawać przestudzony budyń i krótko miksujemy po każdej porcji. Po dokładnym wymieszaniu kremu budyniowego wkładamy go do lodówki na minimum godzinę, by stężał.

Ciasto ptysiowe

Technika przygotowywania odpowiednio napowietrzonego ciasta ptysiowego różni się od większości znanych nam przepisów. Patent na idealną konsystencję wiąże się z rozklejaniem mąki w niewielkiej ilości tłuszczu, najczęściej masła. Ważną rolę w całym procesie odgrywa także ciepły garnek, bez którego nie osiągniemy upragnionego efektu. Jakich produktów potrzebujemy, by przygotować zaparzane ciasto ptysiowe?

Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie nie wymaga wybitnych umiejętności
Przygotowanie ciasta parzonego na ptysie nie wymaga wybitnych umiejętności123RF/PICSEL

Składniki na ciasto ptysiowe

  • 1 szklanka wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 5 dużych jajek
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Ptysie na tłusty czwartek - przepis

  1. W garnku umieszczamy wodę oraz masło, a następnie umieszczamy na palniku, ustawiamy średnią moc i doprowadzamy składniki do wrzenia. Kiedy mieszanka zacznie się gotować, dosypujemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość intensywnie mieszamy. 
  2. Gorącą masę natychmiast przekładamy do misy miksera i zaczynamy ją ucierać do momentu, aż wytraci temperaturę. Kolejny krok polega na pojedynczym wlewaniu jajek i krótkim miksowaniu. 
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i rozsmarowujemy na nim porcję oleju roślinnego. Ciasto ptysiowe przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blaszkę porcje o średnicy 3-4 cm, zachowując odstępy między kolejnymi. 
  4. Ptysie wkładamy na środkową półkę piekarnika i pieczemy w 200 st. C przez ok. 30 minut. Pamiętajmy, by nie otwierać urządzenia w trakcie działania, gdyż ryzykujemy, że ciastka opadną. 
  5. Upieczone ptysie wykładamy na kratkę i pozostawiamy do wystudzenia. W kolejnym kroku kroimy je w poprzek i napełniamy domowym kremem budyniowym. 
  6. Na koniec delikatnie przykrywamy masę górną częścią ptysia i obficie posypujemy cukrem pudrem. Takie słodkości raz, dwa znikną z talerzy. Smacznego!
Zmysłowe smaki: Pączki z nadzieniem różanymInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas