Chrupiące dukaty z kaszy

Kasza gryczana ma wiele zastosowań. Do tego jest smaczna i zdrowa. W formie smażonych na złoto dukatów dobra dla niejadków.

Złote dukaty z kaszy gryczanej
Złote dukaty z kaszy gryczanej123RF/PICSEL

Ugotuj kaszę dodając do niej masło. Odsącz na sitku i rozgnieć na papkę.

Gdy przestygnie, dodaj jajka, zetrzyj ser na tarce i dwa ząbki czosnku zgnieć na prasce. Wszystko wymieszaj zaprawiając bułką tartą w celu osiągnięcia idealnej konsystencji. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Formuj w kulki wielkości orzecha, spłaszcz lekko w dłoniach i smaż z obu stron na rozgrzanej oliwie.

Podawaj z sosem lub śmietaną. Sprawdzą się także jako dodatek do ziemniaków.

***

Zobacz także:

"Ewa gotuje": Polędwiczki z rusztuPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas