Borówkowa fantazja według przepisu siostry Anastazji. Goście będą prosić o dokładkę

Na spodzie herbatniki z czekoladowym kremem, później puszysta jogurtowa masa, znowu herbatniki i świeże owoce. Borówkowa fantazja. Dokładnie taką nazwę nadała temu deserowi autorka przepisu, siostra Anastazja. Nic smaczniejszego dzisiaj nie przygotujecie.

Przepis siostry Anastazji na ciasto z borówkami
Przepis siostry Anastazji na ciasto z borówkami materiały prasowe

Ciasto bez pieczenia? Może skusicie się na borówkową fantazję. Herbatniki przekładane kremem i świeże borówki - szybkie w przygotowaniu i przede wszystkim smaczne. Przepis na nie zdradziła siostra Anastazja, która zna sposoby na to, aby zaskoczyć swoich gości niepowtarzalnymi propozycjami.

Przepis na ciasto od siostry Anastazji - borówkowa fantazja

Składniki na spód ciasta:

  • 1 paczka herbatników 
  • 5 dag roztopionego masła 
  • 5 łyżek kremu czekoladowego

Spód ciasta-  wykonanie: 

  1. Herbatniki rozdrobnić w blenderze. 
  2. Wymieszać z masłem i kremem czekoladowym na gładką masę. 
  3.  Formę (24 cm × 24 cm) wyłożyć folią spożywczą i ułożyć na niej równą warstwę masy z herbatników. 
  4. Schłodzić w lodówce.
Borówkowa fantazja
Borówkowa fantazja materiały prasowe

Składniki na krem:

  • 80 dag jogurtu greckiego 
  • 4 łyżki cukru pudru 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych 
  • 1 szklanka borówek 
  • 400 ml śmietanki kremówki 30 proc. 
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 1/2 szklanki gorącej wody 
  • 1 paczka herbatników kakaowych 

Krem - wykonanie (dwie części):

  1. 1/2 szklanki borówek opłukać i gotować przez 5 minut, przetrzeć na gładko. 
  2. Pozostawić do wystudzenia. 
  3. Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i lekko przestudzić. 
  4. Jogurt zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym. 
  5. Dodać 3/4 żelatyny, cały czas miksując. 
  6. Delikatnie ubić śmietanę kremówkę i wymieszać z jogurtem. 
  7. Krem podzielić na dwie części. 
  8. Do jednej części dodać rozdrobnione w blenderze wiórki kokosowe. 
  9. Dobrze wymieszać i rozprowadzić równą warstwą na schłodzonym spodzie z biszkoptów. 
  10. Na wierzchu ułożyć warstwę z herbatników kakaowych i schłodzić w lodówce. 
  11. Do drugiej części kremu dodać przetarte borówki, pozostałą część żelatyny i dokładnie wymieszać. 
  12. Dodać 1/4 szklanki borówek, delikatnie wymieszać i wyłożyć równą warstwą na herbatniki. 
  13. Włożyć do lodówki na 2-3 godz., by całość dobrze stężała. 
  14. Przed podaniem posypać pozostałymi borówkami. 


* Przepis pochodzi z książki "Siostra Anastazja. Życie pełne smaku" 

Polecamy także inne przepisy:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas