Bób według przepisu siostry Anastazji. Sekretny składnik podkręca jego smak

Latem bób króluje na stołach wielu Polaków. Zazwyczaj jest on spożywany od razu po ugotowaniu, ale wielu dodaje do niego również masło, koperek lub czosnek. Siostra Anastazja przygotowuje go jednak zupełnie inaczej. W błyskawicznym tempie można przygotować na jego bazie danie rozpływające się w ustach. Oto przepis.

Siostra Anastazja przygotowuje bób w kremowym sosie, co sprawia, że nabiera niezapomnianego smaku
Siostra Anastazja przygotowuje bób w kremowym sosie, co sprawia, że nabiera niezapomnianego smaku123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść bób?

Bób to roślina strączkowa, która jest doceniania ze względu na spore ilości białka i przy okazji niewielką zawartość tłuszczu. Oprócz tego jest bogaty w błonnik, witaminy z grupy B, żelazo i magnez. Warto podkreślić, że jest polecany osobom będącym na diecie odchudzającej.

Bób może przyczynić się do problemów związanych z trawieniem, ale mimo to wielu sięga po niego ze względu na wartości odżywcze. Zazwyczaj jest przygotowywany w najprostszy sposób, czyli tylko gotowany, ewentualnie podawany z masłem, koperkiem lub czosnkiem.

Warto jednak podkreślić, że świetnie współgra z makaronami i idealnie nadaje się jako składnik sałatek i dodatek do mięs. Siostra Anastazja przygotowuje go w kremowym sosie, co sprawia, że nabiera niezapomnianego smaku.

Siostra Anastazja jest autorką wielu przepisów na dania i przetwory
Siostra Anastazja jest autorką wielu przepisów na dania i przetwory Grzegorz Bukala/REPORTERReporter

Bób według przepisu siostry Anastazji

Bób należy ugotować w osolonej wodzie. Młody powinien być gotowy po mniej więcej 5-8 minutach. Cebulę trzeba zeszklić na oleju na rozgrzanej patelni, a następnie dodać do niej umyte, osuszone oraz pokrojone grzyby i dusić z dodatkiem niewielkiej ilości wody.

Kolejnym krokiem jest dodanie ugotowanego bobu i doprawienie całości solą oraz pieprzem. Wszystko należy zalać śmietanką i chwilę poddusić. Siostra Anastazja poleca wstawienie tak przygotowanego dania do piekarnika na kilka minut. Wówczas smaki dokładnie się połączą.

***

„Ewa gotuje”: Torcik z truskawkami i galaretkąPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas