5 przepisów na zdrowe desery dla dzieci

Słodycze nie muszą być niezdrowe. Możesz przygotować swoim pociechom smaczne, a jednocześnie odżywcze i bogate w witaminy smakołyki. Pomóż dziecku odżywiać się naturalnie. O zdrowiu decyduje dieta już w najmłodszych latach! Sprawdź, jak przygotować zdrowe desery dla dzieci.

Warto zadbać o atrakcyjną formę podania deseru dla dziecka.
Warto zadbać o atrakcyjną formę podania deseru dla dziecka.Adobe Stock

Zdrowy i pyszny deser dla całej rodziny? To możliwe. Zainspiruj się naszymi przepisami na zdrowe desery dla dzieci. Spróbujcie się im oprzeć!

Trufle z awokado zaskoczą Twojego malucha.
Trufle z awokado zaskoczą Twojego malucha.Adobe Stock


Czekoladowe trufle z awokado

Czekolada i awokado to połączenie tyleż niezwykłe, co znakomicie smakujące. Przygotuj dziecku pożywne trufle, które dostarczą energii, wspomogą koncentrację i będą smaczne! Zdrowe desery dla dzieci to doskonały sposób na oduczenie najmłodszych podjadania niezdrowych słodyczy. Pamiętaj, aby zawsze wybierać do nich gorzką czekoladę wysokiej jakości. Aby przygotować 14 trufli, potrzebujesz:

  • 1 dojrzałego, miękkiego awokado,

  • 140 g gorzkiej czekolady,

  • 2 łyżek syropu z agawy,

  • 2 łyżek kakao,

  • 3 łyżek zmielonych migdałów lub orzechów laskowych.
  • Przekrój obrane ze skórki awokado na pół i wyjmij pestkę. Zblenduj je na gładką masę. W tym czasie rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Gdy już będzie płynna, dodaj masę z awokado oraz pozostałe składniki. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą. Wyłącz ogień, przestudź nieco masę, a następnie wstaw na 40 minut do lodówki, aż masa zgęstnieje. Wyjmij ją następnie z lodówki i formuj kuleczki o średnicy ok. 2 cm. Następnie obtocz je w kakao.

    Mus malinowy przypadnie do gustu nawet niejadkom.
    Mus malinowy przypadnie do gustu nawet niejadkom. Adobe Stock


    Mus malinowy z jogurtem i czekoladą

    Świeżym malinom trudno się oprzeć. Połącz je ze zdrowym jogurtem naturalnym oraz gorzką czekoladą! Aby przygotować 4 porcje musu, potrzebujesz:

    • 2 szklanek malin (świeżych lub mrożonych),

  • 2 szklanek gęstego jogurtu naturalnego,

  • 50 g gorzkiej czekolady,
    • 4 łyżek chudego mleka.


    Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. W tym czasie zblenduj maliny, po czym przetrzyj całość przez sitko. Przelej mus do szklanek (zapełnij je do ok. 1/3). Dopełnij szklanki jogurtem. Całość polej płynną czekoladą. Jako dekorację możesz umieścić na wierzchu świeże owoce - maliny, jeżyny czy borówki. W ten sam sposób możesz przygotować mus z innych owoców. Gdy zabraknie świeżych - doskonale sprawdzą się też mrożone. Ten mus to witaminowa bomba, która dodaje energii, polepsza trawienie i reguluje pracę jelit.

    Pralinki fasolowe smakują jak wykwintne słodycze, a są od nich dużo zdrowsze.
    Pralinki fasolowe smakują jak wykwintne słodycze, a są od nich dużo zdrowsze. Adobe Stock


    Pralinki z czerwonej fasoli

    To porządna dawka energii i witamin. Aby przygotować tę oryginalną przekąskę, potrzebujesz:

    • puszki czerwonej fasoli,

  • 245 g suszonych daktyli bez pestek,

  • wiórków kokosowych,

  • 50 g mleka.
  • Namaczaj daktyle, aż zrobią się miękkie, a następnie zmiksuj je razem z fasolą i 25 g wiórków kokosowych. Z tak powstałej masy uformuj kuleczki, które następnie obtocz w pozostałych wiórkach (możesz też obtoczyć je w kakao). Wstaw pralinki na krótko do lodówki, aby się schłodziły.

    Batoniki owsiane to świetny pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie.
    Batoniki owsiane to świetny pomysł na przekąskę lub drugie śniadanie. Adobe Stock


    Batoniki owsiano-owocowe

    Domowe batoniki muesli to doskonały pomysł na przekąskę do szkoły! Aby je przygotować, możesz wykorzystać przeróżne owoce. Proponujemy:

    • 1 jabłko,

  • szklankę płatków owsianych,

  • 2 łyżki amarantusa,

  • ½ szklanki żurawiny lub rodzynek,

  • 2 łyżki miodu,

  • ½ szklanki mieszanki nasion dyni, słonecznika, sezamu, orzechów włoskich, płatków migdałowych.

  • Zetrzyj jabłko na tarce o dużych oczkach. Upraż nasiona na patelni. Następnie wymieszaj płatki, amarantus, jabłko i żurawinę czy inny suszony owoc z miodem, wstaw na noc do lodówki. Następnego dnia dodaj uprażone nasiona, wymieszaj całość dokładnie i wyłóż na papier do pieczenia. Piecz na blasze, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu pozostaw całość jeszcze na godzinę w piekarniku, aby się przesuszyła. Po ostygnięciu pokrój na batoniki.

    Domowa galaretka ma o wiele mniej cukru niż ta ze sklepu.
    Domowa galaretka ma o wiele mniej cukru niż ta ze sklepu. Adobe Stock


    Domowa galaretka

    Galaretka to pyszny deser, do którego nie trzeba dzieci szczególnie namawiać. Proponujemy galaretkę owocowo-miętową. Zaskocz swoją pociechę czymś, czego nie znajdzie w sklepie. Potrzebujesz:

    • 1 szklanki kompotu jabłkowego bez cukru,

  • 1 szklanki naparu z mięty,

  • 4 łyżek żelatyny agaru,

  • 2 szklanek owoców (malin, jeżyn, żurawiny, borówek, jagód, truskawek...),

  • 1 łyżki płynnego miodu.
  • Namocz żelatynę w kilku łyżkach zimnej wody. Gdy napęcznieje, podgrzej ją w garnku z gorącą wodą, aż się rozpuści. Przełóż owoce do miski. Do innego naczynia wlej kompot, zimny napar oraz miód. Dodaj żelatynę, dobrze wymieszaj i zalej miksturą owoce. Całość wstaw do lodówki aż do stężenia galaretki. Owoce włóż do dużej miski. Połącz kompot z zimnym naparem mięty, osłodź miodem. Dodaj żelatynę i wymieszaj. Zalej owoce i wstaw deser do lodówki, a gdy deser stężeje, wyjmij go z formy. Po wyjęciu możesz udekorować całość listkami mięty lub świeżymi owocami.

    materiały prasowe
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
    Dołącz do nas