Marchew w diecie dziecka
Jest jednym z pierwszych warzyw wprowadzanych do diety niemowlęcia, a wszystko za sprawą jej właściwości. Nie dość, że tania, to jeszcze bardzo zdrowa!
Marchew jest źródłem beta-karotenu, z którego powstaje witamina A. Nie ona jedna znajduje się zresztą w korzeniu marchwi, bo obfituje ona również w witaminy z gruby B, E i K oraz związki mineralne.
Marchew doskonale działa na jelita, dlatego podaje się ją zarówno przy biegunkach, jak i zaparciach. Przy obu dolegliwościach polecana jest gotowana, następnie zblendowana. Kiedy po raz pierwszy wprowadzamy marchewkę do diety dziecka, również należy ją wcześniej ugotować, najlepiej w całości, następnie zmiksować na gładką papkę.
Korzeń marchwi, obok buraka czerwonego, jest najsilniej odkwaszającym warzywem, dlatego jego obecność w diecie determinuje równowagę kwasowo-zasadową, a tym samym zdrowie.