Idealne ciasto marchewkowe
Dziecko
Ciasto marchewkowe jest niezwykle zdrowe i pożywne.
- 1 i 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 szklanki startej marchewki
- rodzynki
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 szklanki cukru
- 4 jajka
- orzechy
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka masła
- 4 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki zimnej wody
- 1 czubata łyżka kakao
Jaja utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę i olej, na końcu marchew, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, orzechy i rodzynki.
Piec w temp. 200 st., ok. 55 min.
Polewa: wszystkie składniki połączyć i gotować na bardzo małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru. Smarować zimne ciasto.
Pyszne z serkiem waniliowym.