Gdy brakuje żelaza
Kobiety w ciąży często, niestety, borykają się z anemią. Jak przeciwdziałać chorobie?
Przede wszystkim zadbać o dobrą dietę. W jej składzie powinny znaleźć się: buraki czerwone i natka pietruszki - są skarbnicą żelaza.
A co z gotowymi suplementami? Okazuje się, że nie zawsze są odpowiednio przyswajane przez organizm. Najlepiej jest wybierać produkty zawierające żelazo, niż zażywać tabletki. Niektóre z ciężarnych mają problemy żołądkowe po syntetycznych witaminach.
Gdzie jeszcze znajdziemy żelazo? W jarmużu. Zawiera też witaminy K i C, wapń i beta-karoten.
Jak go przyrządzić?
Wlej na patelnię dwie łyżki oliwy, gdy będzie rozgrzana, dodaj liście jarmużu i zgnieciony czosnek. Duś około 10 minut.
Z dodatkiem tego warzywa, podobnie jak szpinaku, zrobisz prozdrowotny koktajl. Wystarczy zblendować garść jarmużu z mlekiem migdałowym, łyżką miodu i bananem. Smacznego!