Reklama

Stek ze strusia

1 stek ze strusia na osobę (ok. 250 g). Bejca: 25 ml calvadosu, ginu lub żubrówki; 2 łyżki świeżych, posiekanych ziół: tymianku, oregano; ćwierć łyżeczki curry; 4 ząbki czosnku; 20 g masła; 40 ml oleju; sól, pieprz.

Z oleju, posiekanych ził, czosnku, kieliszka alkoholu i pozostałych przypraw robimy bejcę, w której trzymamy mięso co najmniej przez pół godziny.

Następnie grillujemy stek po kilka minut z każdej strony. Podajemy na talerzu ze świeżym masłem.

Mięso możemy też pokroić na bardzo cienkie plasterki i podawać z pikantnymi, kwaśnymi dodatkami: z marynatami, chutneyami albo z pesto, jako niezbędny składnik makaronów.

Mięso ze strusia możemy również przygotowywać "na dziko" z wszelkimi dodatkami właściwymi dla dziczyzny: czerwonym winem, ginem, jagodami jałowca.

Reklama

Przepis pochodzi z książki Macieja Kuronia pt. "Grill. Potrawy z rusztu i ogniska"

Wydawnictwo Jacek Santorski & co
Dowiedz się więcej na temat: mięso | stek
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy