Picie kawy i herbaty podczas posiłku jest szkodliwe dla zdrowia?

Spożywanie kawy i herbaty podczas posiłku wpływa na zmniejszone wchłanianie żelaza przez nasz organizm. Czy zawsze jest to niewskazane? Odpowiedź może zaskoczyć.

Picie herbaty do posiłku do popularny zwyczaj
Picie herbaty do posiłku do popularny zwyczaj123RF/PICSEL

Żelazo odgrywa więc bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu naszego organizmu. Wzmacnia odporność, bierze udział w procesie produkcji krwinek, jest uczestnikiem syntezy DNA. Kofeina, tanina i fityniany, w które bogata jest kawa i herbata powodują ograniczenie wchłaniania żelaza. Czy to oznacza, że herbata i kawa do posiłku szkodzi naszemu zdrowiu? O dziwo odpowiedź nie jest jednoznaczna. Wszystko zależy od potrzeb naszego organizmu, które w tym przypadku są mocno zdefiniowane przez naszą płeć.

Męskie i żeńskie picie kawy i herbaty

Organizmy kobiet charakteryzują się o wiele wyższym zapotrzebowaniem na żelazo, dlatego dobrą praktyką dietetyczną jest dbanie o jak najwyższą wchłanialność tego pierwiastka. Spożywając bogate w żelazo produkty roślinne lepiej więc odmówić sobie popijania ich kawą i herbatą. Lepszym wyborem będą napoje bogate w witaminę C — woda z cytryną lub soki owocowe. Witamina C naturalnie podnosi wchłanialność tego typu żelaza.

Zapotrzebowanie na żelazo u mężczyzn jest dużo niższe niż u kobieta. Z tego też powodu, ponieważ jadamy podobnie, u wielu przedstawicieli płci męskiej poziom żelaza w organizmie jest zbyt wysoki na przestrzeni wielu lat i może prowadzić nawet do schorzeń sercowo-naczyniowych.

Nic nie jest czarne albo białe. Poza kawą

Złotym środkiem jest oczywiście dostosowanie swojej diety do indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Warto skupić się na całokształcie naszego samopoczucia, zdrowia i potrzeb, a nie tylko na jednym składniku posiłków. Jeśli chcemy uzupełnić poziom żelaza, to kawę i herbatę możemy spożywać spokojnie pomiędzy posiłkami. Już kilkudziesięciominutowy odstęp zminimalizuje ich wpływ na przyswajalność tego pierwiastka. Jeśli natomiast żelaza mamy w nadmiarze, wtedy lepiej unikać pokarmów o wysokiej jego zawartości i popijać je w najlepsze czym tylko chcemy (w granicach rozsądku).

Zobacz także:

"Na zdrowie": Jabłko - symbol urodzaju, płodności i długowiecznościInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas