Nie przegap tego momentu. To najlepszy czas na zebranie pysznej rośliny

Łukasz Piątek

Opracowanie Łukasz Piątek

Przełom września i października to idealny moment na zbieranie pigwy, z której warto przyrządzić kilka doskonałych smakołyków. Podpowiadamy jak rozpoznać tę roślinę, po którą odmianę sięgnąć i jak najlepiej wykorzystać ją w kuchni.

Pigwa doskonale nadaje się do robienia z niej przetworów
Pigwa doskonale nadaje się do robienia z niej przetworów123RF/PICSEL

Czym jest pigwa pospolita?

Pigwa pospolita to gatunek rośliny wieloletniej z rodziny różowatych. Jej naturalne pochodzenie to południowo-zachodnie obszary Azji, ale z powodzeniem uprawiana jest również na południu Starego Kontynentu.

Pigwa w formie krzewu lub drzewa może osiągać nawet 8 metrów wysokości, a idealnym podłożem do jej optymalnego rozkwitania jest gleba żyzna, umiarkowanie wilgotna o odczynie lekko kwaśnym (pH 5,9-6,5). Roślina najlepiej czuje się w miejscach zacisznych i dobrze osłoniętych od wiatru.

Kiedy zbierać pigwę?

Pigwa szczyt dojrzewania osiąga na przełomie września i października. Jej owoce wyglądem przypominają gruszkę, a w polskich, przydomowych ogródkach najczęściej spotkamy się z odmianą pigwy o nazwie "Bereczki". Popularna jest również odmiana "Urysnowska", ale wykorzystywana jest głównie do przygotowywania różnego rodzaju przetworów.

Owoce pigwy posiadają stosunkowo grubą skórkę, która pokryta jest kutnerem, czyli gęstymi, poplątanymi włoskami. Zadaniem kutneru jest ochrona rośliny przed zimnem, nadmiernym parowaniem, zbyt silnym nasłonecznieniem czy wysuszającym wiatrem. W przypadku pigwy w miarę jej dojrzewania kutner stopniowo zanika.

Roślina przybiera ubarwienia cytrynowo-żółtego lub miodowego i może osiągać masę 100-200 gramów, ale czasami zdarzają się okazy ważące nawet 1 kg.

Przetwory z pigwy są w Polsce bardzo popularne
Przetwory z pigwy są w Polsce bardzo popularne123RF/PICSEL

Co zrobić z pigwy?

Owoce pigwy mają specyficzny kwaskowy i nieco cierpki smak, dlatego roślina doskonale nadaje się do przyrządzania z niej różnego rodzaju przetworów. Ponadto skórka i miąższ pigwy zawierają olejek lotny, dzięki czemu zawdzięczamy mu doskonały aromat.

W kuchni pigwę najczęściej wykorzystuje się do zrobienia konfitury, dżemu, galaretki, syropu, nalewki oraz soku.

Zdanowicz Pomiędzy Wersami. Odc.68: Adrianna Sobol i Robert KudelskiINTERIA.PL
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas