Katarzyna Bosacka obala mity o bananach. Jak to jest z pasożytami w czarnej końcówce?

Dagmara Kotyra

Opracowanie Dagmara Kotyra

Katarzyna Bosacka regularnie dzieli się wiedzą dotyczącą żywności. Tym razem skupiła się na bananach. Podkreśliła, jakie są fakty i obaliła kilka mitów, które powstały na przestrzeni lat. Influencerka zwróciła uwagę m.in. na przekonanie, że w czarnej końcówce bananów można znaleźć np. pasożyty. Rzeczywiście jest się czego bać?

Katarzyna Bosacka dzieli się z internautami wiedzą dotyczącą żywności i zdrowego odżywiania
Katarzyna Bosacka dzieli się z internautami wiedzą dotyczącą żywności i zdrowego odżywianiaMateusz Jagielski/East NewsEast News

Katarzyna Bosacka obala mity i edukuje Polaków

Tym razem influencerka skupiła się na bananach. Przedstawiła, jakie są fakty na temat tych owoców i przy okazji obaliła kilka mitów.

Banan jest zdrową i odżywczą przekąską, a wszystko przez zawartość potasu
Banan jest zdrową i odżywczą przekąską, a wszystko przez zawartość potasu123RF/PICSEL

Jak to jest z bananami? Katarzyna Bosacka zabrała głos

Katarzyna Bosacka na samym początku postanowiła rozwiać wszelkie wątpliwości dotyczące czarnej końcówki banana. Wbrew przekonaniom nie znajdziemy tam pasożytów, lamblii albo pająków. Nie ma więc powodów do obaw. Dziennikarka podkreśliła, że jest to po prostu pozostałość kwiatostanu.

Faktem dotyczącym bananów jest jednak to, że należy je myć przed spożyciem. Przede wszystkim dotyczy to tych nieekologicznych owoców. "Dlaczego? Dlatego, że one są mocno konserwowane, żeby przetrwały w czasie podróży. Myjemy po prostu skórkę i potem nie wciskamy do środka konserwantów podczas obierania" - podkreśliła Katarzyna Bosacka.

Dziennikarka nie zapomniała wspomnieć, że banan jest zdrową i odżywczą przekąską, a wszystko przez zawartość potasu. W dodatku aż w 75 proc. składa się z wody i jest niskokaloryczny, bo zawiera jedynie 100-120 kalorii.

Ponadto Katarzyna Bosacka obaliła mit dotyczący brązowych bananów i wyjaśniła, skąd się bierze ciemna barwa. "To nieprawda, że takich ciemnych bananów nie należy jeść i nadają się do wyrzucenia. Banany zielone mają bardzo dużo skrobi, która po prostu jest twarda, mniej ją przyswajamy i jest mniej słodka. Kiedy banan dojrzewa w temperaturze pokojowej, robi się bardziej brązowy i coraz bardziej miękki, bo ta skrobia zamienia się w cukier prosty. Taki banan brązowy jest po prostu najsłodszy" - stwierdziła.

***

„Ewa gotuje”: Ciasto ucierane z kaszą mannąPolsat News
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas