Gigantyczna dynia i najostrzejsza papryka świata. Rekordy padły w październiku

Katarzyna Adamczak

Opracowanie Katarzyna Adamczak

Październik przyniósł nowe “warzywne” wpisy do Księgi Rekordów Guinnessa. W tym miesiącu wyhodowano największą dynię, a tytuł najostrzejszej papryki straciła Carolina Reaper. Ile ważny największa dynia na Ziemi? Jak nazywa się najostrzejsza papryka na świecie?

Dynię możemy jeść w wielu różnych postaciach
Dynię możemy jeść w wielu różnych postaciach123RF/PICSEL

“Michael Jordan", czyli największa dynia świata

Travis Gienger - czterdziestotrzyletni nauczyciel ogrodnictwa z miejscowości Anoka w amerykańskim stanie Minnesota wyhodował ogromną dynię, którą nazwał “Michael Jordna" na cześć słynnego, czarnoskórego koszykarza. Jego dynia wzięła udział w 50. konkursie na najcięższą dynię na świecie organizowany w Half Moon Bay w Kalifornii. Po zważeniu okazało się, że “Michael Jordan" waży 1,246 tony, co daje mu tytuł największej dyni świata. Jak obliczyli smakosze, z utytułowanego warzywa, można upiec 1600 dyniowych ciast.

Jeszcze do niedawna na pytanie: “ile ważny największa dynia świata" poprawną odpowiedzią było 1,225 tony. Rekord ten w 2021 roku ustanowiło warzywo wyhodowane przez rolnika z Włoch.

Travis Gienger jako zwycięzca konkursu za swoją dynię zainkasował 30 tysięcy dolarów.

Papryka X, czy najostrzejsza papryka świata

Jak nazywa się najostrzejsza papryka świata? Od dziesięciu lat prawidłową odpowiedzią była - Carolina Reaper. Jednak w październiku 2023 roku do Księgi Rekordów Guinnessa została oficjalnie wpisana Papryka X, która jest trzy razy ostrzejsza niż jej poprzedniczka - Carolina Reaper.

Ostrość papryki (podobnie jak innych dań) jest mierzona w skali Scoville'a, która określa stężenie kapsaicyny w potrawach. Według tej skali papryczki jalapeño mają ostrość na poziomie 5 tysięcy jednostek, a papryka habanero - przez lata uważana za najostrzejszą - 100 tysięcy jednostek. Tymczasem ostrość Caroliny Reaper w skali Scoville’a oceniono na 1,64 miliona jednostek. W tym roku rekord ten został pobity przez Paprykę X, w której zawartość kapsaicyny określono na 2,69 miliona jednostek, co dało jej tytuł najostrzejszej papryki świata.

Carolina Reaper i Papryka X pochodzą z upraw tego samego człowieka - Eda Currie. Producent jest też jedną z pięciu osób na świecie, którym udało się zjeść Paprykę X w całości. Tak opisał on swoje doświadczenia:

“Czułem gorąco [po zjedzeniu papryki] przez trzy i pół godziny. A potem nadeszły skurcze. Te skurcze były okropne. Przez godzinę leżałem na marmurowym murze w deszczu i wyłem z bólu".

Mimo tak strasznych katuszy, które potwierdzają ostrość warzywa, Ed Currie może być nie do końca szczęśliwy z pomiarów komisji Guinnessa. Gdy wśród fanów ostrych potraw gruchnęła wieść, że plantator wyhodował paprykę ostrzejszą od Caroliny Reaper, wielu liczyło, że uda się jej przekroczyć magiczną granicę 3 milionów jednostek. Niestety tym razem się to nie udało, co nie zmienia faktu, że Papryka X i tak jest boleśnie ostra.

„Ewa gotuje”: babeczki z dynią i powidłamiPolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas