Cała prawda o barszczu. Walory zdrowotne, najlepsze sposoby przyrządzenia

Wigilia nie może odbyć się bez tradycyjnych potraw, które przygotowywane są z ogromną starannością, by miały jak najlepszy smak. Gospodynie domowe lepią wtedy tuziny pierogów i uszek oraz uwijają się przy przygotowywaniu smakołyków, takich jak makowce i serniki. Choć wiele osób twierdzi, że tego dnia króluje karp lub ryba po grecku, to nie ma polskiej wigilii bez czerwonego barszczu. Choć we frazeologii istnieją powiedzenia: „proste jak barszcz” i „tanie jak barszcz”, to przygotowanie tej zupy to nie lada wyczyn, dlatego niejednokrotnie posługujemy się gotowcami. Na szczęście istnieją łatwe sposoby na to, by barszcz był nie tylko pyszny i miał rubinowy kolor, ale zachował swoje walory zdrowotne.

Tradycyjny, wigilijny barszcz
Tradycyjny, wigilijny barszcz ©123RF/PICSEL

Parę słów o barszczu

Zakwas buraczany
©123RF/PICSEL

Przygotowywanie barszczu ma swoją wielowiekową tradycję, choć początkowo oznaczał zupę ugotowaną na bazie barszczu zwyczajnego, pospolitej rośliny z rodziny selerowatych. Dziś ta nazwa zarezerwowana jest do typowych świątecznych potraw przygotowywanych na bazie buraków ćwikłowych lub zakwasu z mąki żytniej (tak powstaje barszcz biały). Barszcz czerwony jest szczególnie popularny w Europie Środkowej i przygotowuje się go nie tylko w czasie wigilii. Latem króluje botwinka, czyli zupa z młodych warzyw lub barszcz ukraiński, który obfituje w dodatki, takie jak fasola (szparagowa lub biała), ziemniaki, seler i marchewka. W okresie Bożego Narodzenia na stołach króluje klarowny barszcz serwowany z uszkami.

Sekret przygotowywania barszczu

Barszcz czerwony można przygotować na wywarze mięsnym, jednak tradycja nakazuje, aby świąteczna zupa była daniem jarskim. Aby wydobyć z niego smak, można gotować ją na wcześniej wykonanym zakwasie. Jego przygotowanie nie jest trudne, ale należy go nastawić około tygodnia przed wigilią. Potrzebne będą: pół kilograma buraków, pół łyżki soli, cztery ząbki czosnku, liście laurowe, ziele angielskie i kilka ziaren pieprzu, a także pół litra przefiltrowanej lub przegotowanej wody o temperaturze pokojowej. Warzywa należy obrać i pokroić w plasterki lub kostkę, a na dnie słoika ułożyć przyprawy. Wrzucić do niego buraki oraz zmiażdżony czosnek oraz zalać wodą tak, aby całość była nią dokładnie przykryta. Następnie naczynie zakryj ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Warto codziennie sprawdzać zakwas i zbierać powstałą na wierzchu pianę. Po około 5-7 dniach zakwas jest gotowy do użycia. Można go trzymać w butelce albo wykorzystać do przygotowania zupy.

Barszcz na warzywach

Barszcz z warzywami
©123RF/PICSEL

Przygotowanie barszczu nie jest trudne, wystarczy wybrać dobrej jakości składniki. Potrzebne będą kilogram buraków, włoszczyzna (dwa lub trzy selery, dwie marchewki, por, korzeń pietruszki), czosnek, cebula, majeranek, sól i pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Połowę buraków trzeba dokładnie umyć i ze skórą zawinąć w folię spożywczą (każdy osobno) i piec w temperaturze 200 stopni w piekarniku przez min. godzinę. Pozostałe składniki należy obrać, pokroić na mniejsze kawałki i umieścić w dużym garnku oraz zalać wodą. Od momentu wrzenia gotować na małym ogniu pod przykryciem, a w trakcie dodać przyprawy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Po upieczeniu buraków, należy je obrać ze skórki i dodać do gotującego się barszczu. Zupę można również doprawić odrobiną octu lub sokiem ze świeżo wyciśniętej cytryny, a także dodać do niego suszone grzyby leśne.

Walory zdrowotne barszczu

Barszcz czerwony to nie tylko rozkosz dla podniebienia, ale także źródło cennych substancji odżywczych. W burakach można znaleźć, m.in. betainę, która jest odpowiedzialna za intensywny kolor warzywa. Zalicza się ją do silnych przeciwutleniaczy, które ułatwiają usuwanie z organizmu wolnych rodników. Pomagają również odtruć organizm z zalegających toksyn, a także zmniejszają prawdopodobieństwo występowania chorób cywilizacyjnych. Buraki to ogromna skarbnica witaminy C, która może poprawić odporność organizmu oraz ułatwić walkę z wirusami i bakteriami. W połączeniu z obecną w nich rutyną, otrzymuje się środek, który regeneruje komórki organizmu. Może ona uszczelnić i uelastycznić naczynia krwionośne, pomóc w wyregulowaniu ciśnienia tętniczego krwi, a także zredukować poziom tzw. złego cholesterolu.

Klarowny barszcz

Sałatka buraczana
©123RF/PICSEL

Barszcz czerwony, podawany na wigilię wraz z uszkami, to obowiązkowy punkt tej rodzinnej uroczystości. Najczęściej jest on klarowny, czyli pozbawiony wszystkich znajdujących się w nim warzyw. Przeważnie są one wyrzucane, co w dobie zero-waste jest nie do zaakceptowania. Warzywa te mają wyjątkowy smak i szkoda, by nadawały się wyłącznie na śmietnik. Po przecedzeniu barszczu warto je dokładnie przejrzeć, pokroić w kostki i część z nich wykorzystać. W łatwy sposób można przygotować z nich sałatkę jarzynową (wystarczy dodać pokrojone w kostkę ziemianki w mundurkach, a także groszek i kukurydzę oraz majonez). Można przyrządzić z nich również klasyczną, warstwową sałatkę śledziową.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas