Zdrów jak ryba?

Lekarze i dietetycy zalecają, byśmy jedli ryby jak najczęściej.

Oczywiście mają rację, jednak pamiętać musimy, żeby wybierać określone gatunki ryb.

Reklama

W czołówce znajdują się: śledzie, szprotki, makrele, pstrągi i łososie.

Szprotki i sardynki włącz koniecznie do diety dziecka, bo oprócz kwasów omega- 3 i witamin, mają dużo wapnia i fosforu, tak potrzebnych do budowania kości.

Panga i tilapia na cenzurowanym 

Do pangi po filetowaniu dodaje się syntetyczne substancje (np. polifosforany), które pozbawiają rybę cennych dla zdrowia kwasów omega-3. Dlatego jej spożycie może wywoływać albo zaostrzać objawy uczuleniowe.

Z kolei wietnamska tilapia, karmiona jest preparatami manioku, syntetycznymi witaminami, mączką rybią i soja. Nie poleca się jej w menu dzieci i osób mających kłopoty z sercem, stawami i układem oddechowym.  

Dowiedz się więcej na temat: ryby

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje