Zamiast cukru

Nadchodzi czas robienia przetworów. Często zastanawiamy się, jak możne je dosłodzić rezygnując z niezdrowego cukru. Oto kilka propozycji.

Wybierz ksylitol - to naturalna substancja słodząca, którą pozyskuje się z brzozy.

Reklama

W przeciwieństwie do cukru zawiera o 40 procent mniej kalorii. Ksylitol można kupić w sklepach ze zdrowa żywnością. Nie jest tani, za to bardzo wydajny.

Innym sposobem uzyskania słodkiego smaku domowych przetworów jest zastąpienie cukru stewią.

Roślina ta, określana mianem zioła słodowego lub miodowego, w Ameryce Środkowej i Południowej jest znana od wieków jako środek słodzący.

Najprostszym sposobem jest dodawanie suszonych lub świeżych liści do potraw podczas ich gotowania. Znajdziemy je na bazarach albo w sklepach zielarskich. 

Dowiedz się więcej na temat: przetwory

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje