Reklama

Wysokotłuszczowa dieta uzależnia

Myszy karmione dietą o wysokiej zawartości tłuszczu po przestawieniu na dietę niskotłuszczową doświadczają objawów abstynencyjnych – wynika z badania amerykańskich naukowców.

Specjaliści z University of North Carolina i Wake Forest School of Medicine (USA) odkryli, dlaczego tak ciężko zrezygnować z pysznych, lecz niezdrowych przekąsek. W badaniu na myszach wykazali, że wysokotłuszczowa dieta uzależnia, a nagła rezygnacja ze spożywania produktów o wysokiej zawartości tłuszczu powoduje wystąpienie objawów abstynencyjnych w postaci stresu i spadku poziomu dopaminy w mózgu. 

Wyniki badania zaprezentowano podczas tegorocznej konferencji Society for the Study of Ingestive Behavior (SSIB), która odbyła się w dniach 18-22 lipca w Montrealu (Kanada). 

Reklama

Naukowcy karmili myszy produktami o wysokiej zawartości tłuszczu, a następnie przestawili je na dietę niskotłuszczową. Po kilku dniach znów wprowadzili do menu gryzoni wysokotłuszczowe potrawy. 

Zaobserwowali, że po odstawieniu wysokotłuszczowej diety zwierzęta straciły apetyt i przez jakiś czas niechętnie spożywały niskotłuszczowe produkty. W ich mózgach nastąpiła reakcja stresowa objawiająca się zwiększoną wrażliwością receptora aktywowanego przez czynnik uwalniający kortykotropinę (CRF) i receptora opioidowego kappa (KOR), która wywoływała spadek poziomu dopaminy w rejonie układu nagrody. Podobny efekt pojawia się zwykle u osób uzależnionych od alkoholu lub narkotyków po odstawieniu substancji psychoaktywnej. 

Po ponownym wprowadzeniu wysokotłuszczowej diety myszy zaczęły spożywać nadmierne ilości jedzenia. Jednak, gdy badacze zablokowali u nich receptory CRF i KOR, dzięki czemu stężenie dopaminy wróciło do normy, gryzonie przestały przejawiać skłonność do obżarstwa. 

- Wyniki naszego badania sugerują, że stres wywoływany przez ograniczanie jedzenia, często obserwowany u osób stosujących drastyczne diety, może wpływać na działanie układu nagrody w sposób skłaniający do przejadania się ulubionymi produktami przy byle okazji - podsumowuje dr Steve Fordahl, jeden z autorów badania. 

PAP Nauka

INTERIA.PL/PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy