Reklama

Wartość odżywcza tradycyjnych potraw

Tradycyjne potrawy są znane od pokoleń. Przekazywane z pokolenia na pokolenie mają ten sam wspaniały smak i zapach, który w dzieciństwie unosił się w powietrzu w rodzinnym domu. Te naturalne potrawy są nie tylko wyjątkowe ze względu na unikalną recepturę ale przede wszystkim wolne od wszelakiej chemii, która dziś jest wykorzystywana do przygotowania wielu potraw. Oczywiście same składniki potrzebne do przygotowania tradycyjnych potraw same w sobie były bogate w witaminy.

Specyfika tradycyjnych potraw polega na tym, że mimo potocznie występujących nazw, ich smak jednak się różni od siebie. Jest to wynikiem naleciałości kulturowych i używanych przez jej mieszkańców składników do przygotowania tradycyjnej potrawy.

Zdrowe białko, którego jest najwięcej w jajkach od kur hodowanych na wolnym wybiegu, mięso od zwierząt karmionych naturalnymi paszami, krów wypasanych na łąkach z dala od zanieczyszczeń, ryby łowione w rzekach bez odprowadzanych ścieków komunalnych i przemysłowych. Używane tłuszcze pochodzące ze zdrowych źródeł ( masło, łój zwierzęcy, smalec, oliwy wytłaczane naturalnie z oliwek i pozostałych roślin oleistych, olej kokosowy). Naturalnie fermentowana żywność ( kapusta kiszona, kefir, ogórki kiszone, grzyby, zakwasy na chleb, kiszone warzywa – specjalność państw wschodnich).

Reklama

- Buliony i zupy gotowane na wywarach z mięsa i kości bogate w składniki mineralne i naturalną żelatynę.

- Potrawy z podrobów zwierzęcych

- Warzywa, zwłaszcza o zielonych liściach, owoce i orzechy.

- Bulwy i warzywa korzenne.

- Wyroby z mleka i nabiał.

Prócz niesamowitego smaku, to produkty naturalne mają jeszcze inne zastosowania. I tak na przykład bulion przygotowany na naturalnym mięsno-warzywnym wywarze jest źródłem wielu składników mineralnych, tym samym wzmacnia układ odpornościowy ( chorym często przygotowuje się rosół). Poprawia system trawienny organizmu.

Jest źródłem wapnia, magnezu i fosforu, co sprawia, że jest doskonałym budulcem dla kości i zdrowych zębów. Wywar przygotowany na mięsie

z kością wzmacnia stawy, włosy, paznokcie, skórą gdyż posiada wysoką zawartość kolagenu. Niektórzy uważają, że pomaga wyeliminować cellulit, ponieważ także ma doskonały wpływ na funkcjonowanie gładkiej tkanki łącznej.

Sfermentowana żywność, która została poddane procesowi lakto - fermentacji zachowuje swoje witaminy i enzymy oraz wzbogaca

o pożyteczne bakterie. W kulturach na całym świecie spożywa się od wieków żywność, która przeszła proces fermentacji. W Niemczech tradycyjnie zjada się kapustę kiszoną, w Korei i państwach wschodnich kultur podaje się kiszone warzywa przyprawione chili. Badania wykazały, że probiotyczne produkty spożywcze bogate są w wiele witamin i tym samym mają doskonały wpływ na ogólny stan zdrowia człowieka.

Niestety, wraz z postępem technologii i tempem życia te uświęcone tradycje związane z wykorzystaniem tradycyjnych, naturalnych produktów do przygotowania posiłków zostały znacznie zatracone w społeczeństwie.

Zdrowa żywność prowadzi do zdrowego życia. Jeśli ma się czas można przygotować samemu bogaty w witaminy i minerały bulion na kościach oraz kiszone warzywa. Takie jedzenie można spożywać codziennie.

Czy podjęłaś już największe wyzwanie aby włączyć tradycyjne potrawy takie jak rosół i kapustą do codziennej diety?

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: kiszona kapusta | rosół
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy