Reklama

W oczekiwaniu na wiosnę

Tłusty czwartek i ostatni weekend karnawału to czas, w którym wielu z nas pofolgowało sobie z jedzeniem i piciem. Po tłustych produktach ciało jest obciążone i potrzebuje orzeźwienia. Przedwiośnie jest wyzwaniem dla organizmu. Brak słońca i trudniejszy dostęp do świeżych warzyw i owoców skutkują spadkiem odporności.

Teraz właśnie sięgajmy po cytrusy, a zwłaszcza grejpfruty. Z ich słodko-gorzkim smakiem warto oswoić kubki smakowe najmłodszych. Dzieci zdecydowanie chętniej sięgają po słodsze cytrusy, takie jak pomarańcze czy mandarynki - nie rezygnujmy jednak zbyt szybko.

Trzeba wiedzieć, że naryngina - związek odpowiedzialny za gorzkawy posmak owocu - znajduje się głównie w błonkach przedzielających poszczególne części grejpfruta. Jeśli chcemy zachęcić dziecko do polubienia nowego dla niego owocu, zdejmijmy dokładnie wszystkie błonki i podajmy maluchowi wyłącznie soczysty miąższ.

Reklama

Wybierzmy mocno dojrzały owoc i zacznijmy od małych porcji, obserwując, czy nie wystąpi alergia. Dorośli, a zwłaszcza osoby borykające się ze spowolnioną przemianą materii i zaparciami, powinni polubić gorzkawy smak grejpfruta i jadać miąższ wraz z błonkami.

Wspomniana nargynina wspiera przemianę materii i ma lekko przeczyszczające działanie. Spośród dostępnych na rynku - czerwone grejpfruty wygrywają z różowymi i białymi zawartością likopenu i innych ważnych dla zdrowia antyoksydantów.

Z tego właśnie powodu rekomendowane są jako skuteczna profilaktyka chorób nowotworowych, głównie raka płuc,  prostaty i jelita grubego. Likopen jest nam również niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Z uwagi na obecność pektyn, grejpfrut ma nie tylko zdolność obniżania poziomu cholesterolu,  potrafi też rozpuszczać już istniejące w naczyniach złogi.

Jest chyba najczęściej rekomendowanym przez lekarzy owocem dla ich pacjentów. Jego atuty, takie jak niską kaloryczność, niski indeks glikemiczny, duże dawki błonnika i bogatą ofertę witamin, doceniają nawet diabetolodzy. Dla pacjentów z cukrzycą grejpfrut to owoc z wyboru. 

Jak zawsze są pewne obostrzenia. Sok z grejpfruta może wchodzić w reakcje w wieloma lekami, dlatego absolutnie nie wolno nim popijać środków farmaceutycznych. Najbezpieczniej zachować dwu - trzygodzinny odstęp pomiędzy zażyciem leków, a wypiciem soku czy zjedzeniem owocu grejpfruta.

Picie świeżo wyciskanego soku z grejpfrutów zmniejsza ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych, oczyszcza wątrobę, zwiększa wydzielanie żółci i pomaga oczyścić organizm z toksyn. Z uwagi na bogactwo witamin, takich jak: A, C oraz witaminy z grupy B, a także składników mineralnych, między innymi: potasu, wapnia, żelaza, magnezu, fosforu i cynku - grejpfruty to silne wzmocnienie organizmu zmęczonego długą zimą.

Jak wybrać najlepsze okazy? Szukajmy owoców o jędrnej skórce i intensywnym kolorze, to one dostarczą nam najwięcej cennych składników odżywczych. Im cięższe, tym bardziej soczyste. Dobrze, jeśli mają spłaszczone końce, wtedy skóra nie jest zbyt gruba.


Ewa Koza, dietetyk, autorka bloga mamsmak.com

***Zobacz materiały o podobnej tematyce***

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy