Reklama

Sześć produktów i nawyków, które uszkadzają trzustkę. Ryzyko zgonu rośnie

Choć jej masa nie przekracza 100 gramów, trzustka wytwarza codziennie 2 litry niezbędnego do obsługi procesów życiowym soku trzustkowego. Produkuje też enzymy trawienne i reguluje metabolizm węglowodanów. Jak ją wspierać w realizowaniu ważnych dla życia i zdrowia funkcji? Przede wszystkim jej nie szkodząc. Jakie produkty spożywcze obciążają trzustkę? Wyjaśniamy.

Alkohol poważnie uszkadza trzustkę

Choć głównym narządem, który metabolizuje alkohol jest wątroba, trzustka też pełni ważną rolę w jego rozkładzie. Co nie odbywa się bez szkody dla niej. Alkohol jest wyjątkowo częstym powodem wystąpienia zapalenia trzustki, a także nowotworów tego narządu. Szacuje się, że wysokoprocentowe trunki są przyczyną nawet 60 proc. ostrego i aż 80 proc. przewlekłego zapalenia trzustki. Obie choroby mogą zakończyć się zgonem. Nie można ich bagatelizować.

W zniszczonej alkoholem trzustce znacznie częściej dochodzi do rozwoju złośliwych zmian nowotworowych. Rak trzustki nie daje optymistycznych rokowań. 95 proc. chorych umiera w ciągu pięciu lat od diagnozy.

Reklama

Zobacz również: Najlepsze zioła na detoks wątroby

Papierosy są toksyczne dla trzustki

Używki są toksyczne dla zdrowia, o tym wiedzą już małe dzieci. Jednak tak jak przy alkoholu, najczęściej myślimy o uszkodzeniach wątroby, tak przy papierosach nierzadko tylko o płucach. Tymczasem palenie papierosów ma również destrukcyjny wpływ na przewód pokarmowy, z naciskiem na żołądek i trzustkę. 

Nałóg tytoniowy jest jedną z najczęstszych przyczyn rozwoju nowotworów trzustki. A że choroba jest zazwyczaj wykrywana bardzo późno, zbiera śmiertelne żniwo. Palisz papierosy? Pamiętaj nie tylko o regularnych badaniach płuc, ale również trzustki. A najlepiej rzuć ten zgubny nałóg!

Zobacz również: Dieta adwentowa, czyli jak schudnąć do świąt

Cukier obciąża trzustkę

Produkty bogate w cukry proste, a więc nie tylko słodycze, ale też wyroby cukiernicze, słodzone napoje, energetyki, wysokosłodzone dżemy, dosładzane płatki śniadaniowe oraz produkty o wysokim indeksie glikemicznym - pieczywo z białej mąki, biały (wysokooczyszczony) ryż czy ziemniaki mają negatywny wpływ na pracę trzustki i zwiększają ryzyko raka tego narządu.

Trzustka produkuje hormony trzustkowe, które mają kluczowe znaczenie dla prawidłowego metabolizmu węglowodanów. Mowa o insulinie i glukagonie - to one kontrolują poziom glukozy we krwi. Jeśli wysycimy dietę produktami bogatymi w cukry proste komórki trzustki będą zmuszone działać ze zwiększoną mocą. Żaden człowiek ani żadna jego komórka nie jest w stanie działać w "trybie awaryjnym" (na podniesionych obrotach) bez końca i bez negatywnych konsekwencji. Dieta wysokocukrowa nadmiernie eksploatuje komórki alfa trzustki, które produkują podwyższający poziom glukozy we krwi glukagon i komórki beta, które produkują obniżającą poziom glukozy we krwi insulinę. Przeciążone przestają funkcjonować optymalnie, co zaburza produkcję hormonów. W efekcie gospodarka węglowodanowa organizmu zostaje zakłócona. Cukier nie krzepi. Cukier rujnuje zdrowie.

Zobacz również: Kawa z żołędzi. Remedium na nadciśnienie i problemy trawienne

Mięso, produkty mięsne i podroby mogą szkodzić trzustce

Mięso, zwłaszcza czerwone, jest produktem ciężkostrawnym, który dłużej zalega w przewodzie pokarmowym i zmusza wszystkie jego elementy, w tym trzustkę, do wytężonej pracy. Mięso, jak wiele produktów spożywczych, jest dziś na cenzurowanym. Unikając uogólnień, trzeba stwierdzić, że jakość dostępnego w sprzedaży mięsa, produktów mięsnych i podrobów jest bardzo różna.

Osoby z dolegliwościami ze strony trzustki powinny zwrócić szczególną uwagę na jakość spożywanych produktów. Z mięsa, podrobów i przyrządzanych na ich bazie przysmaków nierzadko muszą zrezygnować. Istnieje ryzyko, że zawarte w nich chemiczne dodatki do żywności mogą tworzyć kancerogenne związki azotowe.

Przy schorzeniach trzustki najlepiej wykluczyć z diety pasztety, konserwy mięsne, wędliny, parówki, wątróbki, żołądki czy flaki. Te produkty mogą zawierać ślady substancji sterydowych i antybiotyków.

Produkty typu fast food obciążają trzustkę

Frytki, burger czy kebab to sposób na szybki obiad i równie szybkie zrujnowanie zdrowia. Zawarte w produktach typu fast food chemiczne dodatki do żywności i tłuszcze trans mają szkodliwe działanie na cały układ pokarmowy. Negatywne konsekwencje nie omijają trzustki. Menu wysycone tego typu żywnością, zwiększa ryzyko nadwagi i otyłości, co podnosi prawdopodobieństwo rozwoju cukrzycy, zaburzeń metabolizmu węglowodanów i funkcjonowania trzustki.

Powszechnie stosowane do produkcji żywności typu fast food konserwanty, barwniki i inne dodatki oraz zawarte w niej tłuszcze trans istotnie zwiększają ryzyko zmian nowotworowych, również w obrębie trzustki.

Produkty smażone osłabiają trzustkę

Tłuste mięsa i produkty smażone są dla trzustki poważnym obciążeniem. Golonka, domowe frytki czy placki ziemniaczane to nie jest recepta na dobre samopoczucie i optymalną pracę przewodu pokarmowego, zwłaszcza w dłuższej perspektywie. Menu oparte na ciężkostrawnych, smażonych przysmakach zwiększa ryzyko zgromadzenia zupełnie zbędnych kilogramów i rozchwiania gospodarki węglowodanowej, a w konsekwencji cukrzycy. Smażone produkty obciążają i nadmiernie eksploatują trzustkę. Z myślą o zdrowiu i lepszym samopoczuciu, warto jak najczęściej sięgać po żywność gotowaną, duszoną i pieczoną bez dodatków tłuszczowych.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: trzustka | zdrowa trzustka | dieta
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy