Reklama

Suszone owoce

Warto wybierać dla dziecka takie słodycze, które są nie tylko zdrowe, ale też dostarczą rozwijającemu się organizmowi sporo minerałów i cennych pierwiastków. Zamiast cukierka dajmy suszony owoc.

Kupując suszone owoce warto zwrócić uwagę czy nie dodano do nich dwutlenku siarki, który zapobiega zmianie koloru owoców i jest prostym konserwantem. Używa się go również dlatego, że skutecznie zapobiega powstawaniu pleśni, dlatego zawsze warto umyć owoce przed zjedzeniem. Można też je sparzyć.

Co w sobie kryją?

Reklama
  • Morele mają korzystny wpływ na pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, leczą anemię oraz choroby oczu.
  • Figi regulują pracę tarczycy, a także przeciwdziałają rozwojowi komórek nowotworowych.
  • Suszone jabłka wspomagają trawienie i podnoszą odporność organizmu.
  • Rodzynki wzmacniają odporność fizyczną, a także poprawiają pracę serca oraz mózgu. Im ciemniejsze, tym zdrowsze.
  • Papaja przyspiesza przemianę białek i podnosi odporność organizmu.
  • Daktyle mają właściwości wykrztuśne, obniżają poziom cholesterolu, działają rozluźniająco na jelita.
  • Suszony ananas przyspiesza trawienie - powinny go włączyć osoby, które walczą z nadwagą.
  • Śliwki wspomagają perystaltykę jelit. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: rodzynki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy