Reklama

Sposoby na włączenie oleju kokosowego do swojej diety

W ostatnim czasie wiele słyszy się na temat dobroczynnych właściwości oleju kokosowego. Bez wątpienia wywiera on korzystny wpływ na nasze zdrowie, ale znaleźć możemy go w sklepach dopiero od kilku lat, dlatego nie dziwi fakt, że wykorzystanie go w kuchni może nastręczać pewnych trudności. Ponadto, w przypadku niektórych osób spożywanie oleju kokosowego w nadmiernych ilościach może wywołać niestrawność, gdyż organizm musi się do niego przyzwyczaić. Może to nastąpić w przypadku, gdy od razu zamienimy stosowany wcześniej olej na olej kokosowy. Niniejszy artykuł powstał z myślą o tych osobach, które pragną włączyć do swojej diety olej kokosowy, również tych, którym nie do końca przypada do gustu jego konsystencja, zapach i smak.

Do kawy i gorących napojów

To jeden z najprzyjemniejszych sposobów zastosowania oleju kokosowego. Sekret udanego napoju tkwi w tym, aby dokładnie go wymieszać, aż do uzyskania kremowej (ale nie tłustej) konsystencji.

Do koktajli

W koktajlach zarówno smak, jak i konsystencja oleju kokosowego nie są wyczuwalne, dlatego jest to idealne zastosowanie tego tłuszczu. Podobnie jak w przypadku dodawania oleju kokosowego do gorących napojów, tak i tutaj należy bardzo dokładnie wymieszać go z pozostałymi składnikami. Najlepiej roztopić olej tuż przed dolaniem go do koktajlu. Na 1,5 litra koktajlu można dodać 1 – 2 łyżeczki oleju kokosowego.

Reklama

Do batoników energetycznych domowej roboty

Zamiast batonów czekoladowych czy kupnych batoników energetycznych (które często pełne są sztucznych aromatów i słodzików) warto przygotować w domu własne. Różnego rodzaju płatki, bakalie i owoce komponują się idealnie ze smakiem i zapachem oleju kokosowego. W dodatku taki batonik będzie pełen cennych, naturalnych składników odżywczych.

Do gotowania i duszenia

Wysoka temperatura dymienia oleju kokosowego oraz duża zawartość nasyconych tłuszczy sprawia, że olej kokosowy jest świetnym produktem do gotowania i duszenia.

Do pieczenia

Olej kokosowy może z powodzeniem zastępować masło w przepisach cukierniczych. W większości przypadków można go też użyć jako zamiennik oleju roślinnego czy margaryny. Warto poszukać przepisów, które zostały stworzone specjalnie z myślą o wykorzystaniu oleju kokosowego.

Do smażenia

Do smażenia najlepiej nadają się takie stałe tłuszcze jak olej kokosowy, łój i smalec. Olej kokosowy ponadto dodaje potrawie egzotycznego, przyjemnego smaku i zapachu.

Warto pamiętać, że olej kokosowy to substancja, która sprawdza się nie tylko w kuchni. Jego właściwości odżywcze można również wykorzystać do wszelkiego rodzaju zabiegów pielęgnacyjnych na skórę i włosy. Działa doskonale zarówno sam w sobie, jak i w połączeniu z innymi tłuszczami, na przykład masłem kakaowym.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Olej kokosowy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy