Reklama

Słonecznik dobry na wszystko

​Uwielbiają je dzieci i dorośli. Sezon na słoneczniki właśnie się zaczyna. Czy wiesz, jak wybrać najlepszy?

Pestki słonecznika są bardzo zdrowe, choć jednocześnie tuczące. W 100 gramach kryje się aż 570 kalorii i 49 gram tłuszczu, dlatego powinny stanowić raczej dodatek, niż podstawę naszej diety. Idealnie sprawdzają się, jako dodatki do jogurtów czy sałatek. 

W sezonie warto sięgnąć po świeży słonecznik. To doskonała przekąska podczas wspólnego oglądania telewizji czy spaceru po parku. Nasiona te są bogate w błonnik i można je bez obaw podawać dzieciom.

Jak wybrać dobry słonecznik?

Każdy, kto kupował świeży słonecznik wie, że łatwo jest trafić na egzemplarz pełen pustych ziaren. Jest kilka wskazówek, które pozwalają dokonać właściwego wyboru. Przede wszystkim spójrz na spód jego tarczy. Jeżeli jest żółty, to jest to znak, że miał szansę dojrzeć na słońcu.Drugi wskaźnik to wypukłość tarczy. Pełne nasiona powodują, że środek kwiatu wystaje do góry. Trzecia cecha, świadcząca o dojrzałości słonecznika, to sztywność. Jeżeli tarcza nie daje się łatwo wygiąć w rękach możemy być pewni, że zawiera pełne ziarna.

Reklama

Jak poradzić sobie z brudem

Niestety przyjemność łuskania nasion słonecznika odkupujemy brudnymi palcami i paznokciami. Doczyszczenie ich może sprawić wiele trudności. Wśród sprawdzonych metod wymienia się pumeks i szorowanie paznokci miękką szczoteczką. U niektórych sprawdza się kwasek cytrynowy lub pasta do zębów.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: słonecznik
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy