Reklama

Sięgnij po pietruszkę

Pietruszka jest czymś więcej niż tylko dodatkiem do rosołu. Istnieją dwie jej odmiany - taka, której korzeń jest bezużyteczny, bo pozwala jedynie na wyhodowanie natki, i ta, z której powinniśmy jadać zarówno korzeń, jak i zielone liście.

Jest polecana przy nawracających infekcjach dróg moczowo-płciowych, zapaleniach pęcherza, kamieniach moczowych i schorzeniach nerek. Ma też działanie moczopędne.

Z uwagi na wysoką zawartość potasu korzystnie wpływa na ciśnienie tętnicze krwi oraz pracę serca. Przyniesie ulgę pacjentom borykającym się z dną moczanową. Z uwagi na działanie antyseptyczne i przeciwzapalne korzeń pietruszki pozwoli zadbać o dobry stan jelit.

Zmniejszy napięcie mięśni gładkich i pozwali uwolnić trudny brzuch z nadmiaru zgromadzonego w jelitach powietrza.

Reklama

Czytaj więcej

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama