Reklama

Rytuały podnoszące odporność

Drobna zmiana porannych rytuałów i niektórych nawyków żywieniowych może pomóc naszym dzieciom oraz nam samym zachować odporność.

Zdaniem części pediatrów, prosta modyfikacja w codziennym menu ochroni nas przed sezonowymi infekcjami. Ważne jest, aby w okresie jesienno-zimowym dziecko przed wyjściem z domu jadło ciepłą przekąskę. Lepiej unikać jogurtów oraz kefirów na śniadanie, ponieważ one właśnie wychładzają organizm. Zamiast nich maluch powinien dostać posiłek, który ma właściwości rozgrzewające i pozwoli mu utrzymać ciepło, np. zupę, jajecznicę, zapiekane tosty, etc. Tak samo powinny postępować osoby dorosłe. 

Jeśli hołdujemy zdrowemu rytuałowi wypijania szklanki wody na czczo, podczas niesprzyjającej aury sięgajmy po ciepłą, przegotowaną wodę. Z kolei gdy czujemy, że coś nas bierze, przygotujmy sobie przed snem pikantną kolację, może to być leczo z dodatkiem czosnku i papryczki chili, prawdziwy gulasz węgierski, treściwa, wieloskładnikowa zupa meksykańska lub słodko-ostre danie z kuchni chińskiej.

Reklama
INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama