Reklama

Przepis na jesienną chandrę

Jesień to trudny okres dla wielu z nas – niewiele słońca, deszcz, wiatr i chłód... Częściej niż kiedykolwiek dopada nas też kiepski nastrój i apatia. Jak sobie z nimi radzić? Właśnie teraz szczególnie warto szukać tego, co sprawia nam radość.

Niemal połowie Polaków samopoczucie poprawia odpoczynek i czas z rodziną. Eksperci kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!" zachęcają także do podejmowania aktywności fizycznej oraz spożywania deserów z... warzyw.  

Jak wynika z badania przeprowadzonego w ramach kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!", Polacy mają wiele sposobów na czerpanie zadowolenia z życia.

Najczęściej wymieniane to relaks i wspólne chwile z rodziną - wskazywane przez 45 proc. respondentów. Ankietowani doceniają również czas spędzany z przyjaciółmi (36 proc.) oraz przebywanie na świeżym powietrzu (31 proc.). Cieszy ich także oglądanie ulubionych filmów czy słuchanie ulubionej muzyki. Jedną z metod na odczuwanie szczęścia jest też, zdaniem mieszkańców naszego kraju, unikanie stresu. 

Reklama

- Ważne, że zaczynamy zdawać sobie sprawę z tego, jak niekorzystny wpływ na nasze życie ma stres. Jego negatywnym skutkiem, niejedynym oczywiście, jest zmęczenie, które - zgodnie z Diagnozą Społeczną z 2015 roku - kilka razy w tygodniu odczuwa ponad połowa Polaków! Niestety, osoby zmęczone odpoczywają zazwyczaj w sposób bierny, a nie aktywny, chętniej też sięgają po słodycze i kawę.

Udowodniono, że ze stresem i zmęczeniem lepiej radzą sobie osoby uprawiające sporty - mówi socjolog Barbara Leszczyńska, ekspert kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!". Tymczasem, jak pokazuje badanie zrealizowane na potrzeby kampanii, sport i ćwiczenia jako sposób na odczuwanie szczęścia wybiera zaledwie 12 proc. respondentów!  

- Naukowcy dawno już potwierdzili związek między aktywnością fizyczną a czerpaniem radości z życia. Dzięki endorfinom, uwalnianym podczas ruchu, czujemy przypływ energii, sił witalnych, mamy poczucie mocy i sprawczości. Ruch też zmniejsza poziom napięcia i stresu oraz obniża ryzyko depresji. Nawet jeśli nie jesteś typem sportowca, spróbuj jednak czasem zwalczyć w sobie lenia i podjąć wysiłek fizyczny. Nie musisz wcale katować się codziennie na siłowni czy poddawać morderczym treningom w fitness klubie - zapewnia psycholog Adriana Klos, ekspert kampanii "Warzywa i owoce - na szczęście!".  

Szczególnie o tej porze roku zdarza nam się doświadczać uczucia rozdrażnienia, apatii czy chandry. Niejednokrotnie jemy wtedy "coś słodkiego", aby szybko poprawić sobie humor. Warto jednak zamienić słodycze na warzywa i owoce - taki sposób na lepsze samopoczucie wybiera ¼ ankietowanych.  

- Sięganie po "coś słodkiego" jest bardzo złudne i w dłuższej perspektywie nie pomoże na spadek nastroju. Możemy jednak słodkości "uzdrowić" i wykorzystać do ich przygotowania polskie warzywa lub owoce, traktując jedną z zalecanych dziennych porcji tych produktów deserowo - proponuje Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, specjalistka ds. żywienia, ekspert kampanii.

- Z owocami sprawa jest oczywista, bo są naturalnie słodkie i od lat wykorzystywane jako składnik deserów. Okazuje się jednak, że warzywa również mogą być świetną ich bazą, gdyż zawierają niemałe ilości cukrów, zwłaszcza te korzeniowe czy strączkowe. Brownie z buraka? Czemu nie! Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia - przekonuje.  

Do przygotowania deserów, oprócz buraka, świetnie nadaje się też marchewka, z której można zrobić nie tylko ciasto marchewkowe, ale i smaczne babeczki. Doskonałym składnikiem jest również dynia, powszechnie używana w cukiernictwie, zarówno do ciast, ciasteczek, jak i puddingów czy musów. Podobnie można wykorzystać cukinię. Warzywa te, dodane do ciast sprawiają, że są one wilgotne, mniej tłuste oraz pozostają dłużej świeże. Szpinak z kolei nada ciastu niesamowity kolor i niepowtarzalny smak. Do ciasta można wykorzystać także bób, a z fasoli przygotować domowe trufle. 

- Jakie mamy korzyści z zamiany tradycyjnych słodyczy na desery z warzyw i owoców? Przede wszystkim, w większości przypadków, mniejszą kaloryczność, a przy tym większą wartość odżywczą. Poza słodyczą dostarczą nam one witamin czy składników mineralnych, a nie tylko "pustych kilokalorii" z cukru - podkreśla ekspert-dietetyk. 

***

Ogólnopolska kampania informacyjno-edukacyjna "Warzywa i owoce - na szczęście!" sfinansowana jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. Organizatorem kampanii jest Federacja Branżowych Związków Producentów Rolnych.  

INTERIA.PL/materiały prasowe
Dowiedz się więcej na temat: warzywa i owoce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy