Reklama

Por: Dla zdrowia, naturalnie!

Jego zdrowotną moc docenili już starożytni: przez wieki wykorzystywany był zarówno kulinarnie, jak i leczniczo. Dziś bywa niedoceniany, mimo, że skutecznie poprawia odporność, jest rekomendowany przy anemii czy kaszlu. Nierzadko ginie w szerokiej ofercie warzyw, a ma silne argumenty dla zdrowia. Zwróćmy uwagę na pora – jesień to doskonały czas, by się w nim rozsmakować.

Odporność mieszka w brzuchu  

O tym, że kondycja naszego przewodu pokarmowego, a zwłaszcza jelit, warunkuje zdrowie całego organizmu doskonale wiemy. Niestety coraz rzadziej możemy cieszyć się idealnie funkcjonującym metabolizmem, a dolegliwości trawienne dotyczą coraz młodszych. Szeroko dostępna żywność wysokoprzetworzona, wszędobylskie polepszacze smaków i zapachów  nie pozostają obojętne dla naszych trzewi. Dbajmy, by jak najczęściej włączać do jadłospisu wartościowe, odżywcze produkty.

Z uwagi na zawartość inuliny, por zasłużył sobie na miano naturalnego prebiotyku. Obecny w menu przyczynia się do wzrostu pożytecznych bakterii jelitowych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Nie sposób pominąć inne atuty inuliny: ma zdolność obniżania poziomu glukozy i cholesterolu we krwi. Ma też korzystny wpływ na przyswajanie składników mineralnych.

Reklama

Por wspomaga system immunologiczny, stabilizuje poziom cukru we krwi, a także działa bakteriobójczo - nie sposób zlekceważyć tych jego właściwości na progu jesieni.  

W duecie z cytryną 

Pod względem zawartości żelaza bije na głowę osławione buraki. Powinien być jak najczęściej serwowany osobom borykającym się z anemią, a także wszystkim nią zagrożonym. Jako, że wchłanialność żelaza warunkowana jest obecnością witaminy C, dobrze do sałatki z pora wkropić świeży sok z cytryny. Ten prosty zabieg nie tylko wzbogaci smak, ale pozwoli jednocześnie optymalnie wykorzystać wartości odżywcze.

Antidotum na kaszel

Medycyna ludowa korzysta szeroko z właściwości pora dla zwalczania nieżytów górnych dróg oddechowych. Trzeba wiedzieć, że to warzywo działa wykrztuśnie: zwiększa wytwarzanie śluzu i przywraca samoistne ruchy nabłonka rzęskowego. Dodatkowo, z uwagi na obecność siarki, ma właściwości bakteriostatyczne i bakteriobójcze.  Jeśli jesień poczęstuje nas uporczywym kaszlem, wyciągnijmy tajemną broń naszych matek i babć. Sok z pora ma dwa zasadnicze atuty: jest prosty w przygotowaniu i skuteczny w działaniu.

Jak przygotować sok?

Białą część pora kroimy w plastry, układamy je w szklanym naczyniu (słoik sprawdzi się doskonale) i posypujemy cukrem lub polewamy miodem (każdy plaster osobno). Zakręcamy słoik i odstawiamy na dobę (w temperaturze pokojowej). Dorośli mogą pić po jednej łyżce stołowej do czterech razy dziennie, dzieciom podajmy nie więcej niż pięć mililitrów soku (mała łyżeczka) raz dziennie.

Por dla najmłodszych

Podobnie jak czosnek, por może być wprowadzony do diety dziecka nie wcześniej niż w dziesiątym miesiącu życia. Z uwagi na ostry smak, a także możliwość wywołania zgagi i wzdęć, należy zacząć od małych ilości. Najbezpieczniej podawać na początku warzywo gotowane. Z tych samych powodów nie jest zalecany w diecie kobiet ciężarnych oraz matek karmiących piersią.

Ewa Koza, mamsmak.com         

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: por
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy