Reklama

Pestka, która leczy

Naukowcy potwierdzają, że bioaktywne związki zawarte w ekstrakcie z pestek awokado wykazują wyraźne właściwości przeciwzapalne. Ich wnioski ukazały się na łamach pisma "Advances In Food Technology and Nutritional Sciences".

Podczas badań laboratoryjnych naukowcy z Uniwersytetu Stanu Pensylwania testowali działanie ekstraktu z pestek awokado na hodowle komórek oraz enzymy uczestniczące w odpowiedzi immunologicznej i rozwoju stanów zapalnych.

Wyhodowane w laboratorium makrofagi (komórki układu odpornościowego) były aktywowane przez bodźce prozapalne w obecności ekstraktu z pestek awokado lub bez jego obecności. Naukowcy mierzyli produkcję ważnych mediatorów zapalnych i aktywność szlaków sygnalizacyjnych w komórkach po ekspozycji na ekstrakt.

Reklama

- Pestki awokado często lądują w koszu na śmieci, podczas gdy mogłyby być na większą skalę przetwarzane i wykorzystywane do produkcji zdrowych dodatków do żywności - podkreśla autor badań dr Joshua Lambert.

- Zaobserwowany przez nas poziom aktywności ekstraktu jest bardzo dobry. Aktywność hamująca stan zapalny była widoczna już przy niskich stężeniach, co uzasadnia potrzebę dalszych badań - dodaje naukowiec.

Autorzy zapowiadają, że kolejnym krokiem będzie przeprowadzenie badań na zwierzęcym modelu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego.


INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: awokado
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy