Reklama

Owoc piękności

Brzoskwinie to owoce uprawiane od ponad 4000 lat. Przywędrowały do Europy z Persji, ale ich prawdziwym krajem pochodzenia są Chiny.

Obecnie uprawia się je na całym świecie, choć największe plantacje znajdują się w Hiszpanii, Grecji, Francji i USA. Owoce trafiły również na plantacje w Polsce.

Bogactwo witamin i minerałów

W tych owocach znajdziemy witaminy A, B i C, a także składniki mineralne takie jak magnez, żelazo, fosfor, bor, potas, kwas foliowy, błonnik, beta-karoten, wapń i niacynę. Ze względu na duża zawartość kwasu foliowego brzoskwinie są zalecane w diecie kobiet w ciąży.

Cenne właściwości

Podobno najlepiej jeść je ze skórą, która zawiera wiele substancji odżywczych. Dzięki wspieraniu produkcji czerwonych krwinek brzoskwinie świetnie nadają się do zwalczania anemii. Znane są też ich właściwości oczyszczające, wspierające przemianę materii i moczopędne.

Reklama

Owoce te są bezpieczne dla osób z nadciśnieniem i wysokim poziomem cholesterolu, bo nie zawierają tłuszczu, ani sodu. Jako produkt niskokaloryczny mogą stanowić składnik diety odchudzającej.

Brzoskwinia jest też owocem piękna, ponieważ zawarty w niej beta-karoten wpływa dobrze na wygląd paznokci, włosów i skóry. 


INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: brzoskwinie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy