Reklama

Orzeźwiający arbuz

Gdy z nieba leje się żar warto sięgnąć po arbuza. Jakie korzyści nam przyniesie?

Arbuz dostarczy nam przeciwutleniaczy takich jak: likopen, beta-karoten, luteina czy zeaksantyna. Ich działanie opóźnia proces starzenia komórek i hamuje rozwój chorób cywilizacyjnych, w tym nowotworowych. Z uwagi na działanie moczopędne arbuz zalecany jest osobom borykającym się w dolegliwościami nerek, jak i nawracającymi infekcjami układu moczowo-płciowego.

Na deser 

Jak w przypadku wszystkich owoców warto zachować minimum dwie godziny przerwy po posiłku zanim sięgniemy po arbuza. Jego sok przyspiesza otwieranie odźwiernika żołądka i jeśli zalegają w nim ciągle niestrawione treści pokarmowe - zostaną one przesunięte w tym stanie do dwunastnicy. Ból brzucha niemal gwarantowany. Dotyczy to również jedzenia arbuza razem z owocami takimi jak wiśnie czy czereśnie. Mają one tendencję do zalegania w żołądku i są trawione powoli. Wiemy, że nie warto popijać ich wodą. Nie warto również bezpośrednio po ich zjedzeniu przystąpić do konsumpcji arbuza.

Reklama

Czytaj więcej

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: arbuz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy