Reklama

Odchudzasz się lub tarczyca szwankuje? W diecie nie może zabraknąć tych produktów

Wszyscy chcemy zdrowo się odżywiać, lecz nie każdy zdaje sobie sprawę z tego, jak poszczególne produkty wpływają na kondycję całego ciała. Na talerzu nie powinno brakować składników, które zawierają witaminę B2, zwaną także ryboflawiną. Jest kluczowa nie tylko dla narządu wzroku, ale także odporności na stres oraz urody. Gdzie występuje witamina B2 i jak dokładnie wpływa na organizm?

Na co działa witamina B2?

Witaminy z grupy B są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego jako całości. Każda z nich ma jednak nieco inne właściwości. Ryboflawina, którą należy dostarczać ciału przez pożywienie, pomaga trzymać nerwy na wodzy, redukuje uczucie znużenia, wzmacnia odporność i dba o zachowanie sokolego wzroku przez długie lata.

Witamina B2 pomaga chronić przed zaćmą, wzmacnia działanie insuliny i bierze udział w procesie tworzenia czerwonych płytek krwi. Jest istotna w profilaktyce anemii, wzmacniając dodatkowo wchłanianie żelaza. Nie pozostaje bez korzystnego wpływu na przemianę materii i pracę jelit, dbając również o prawidłowy stan błony śluzowej układu pokarmowego.

Reklama

Witaminy B2 nie powinno brakować w diecie również ze względu na jej zdolność do regulowania ciśnienia krwi, pracy serca i skurczy mięśni, a także utrzymania prawidłowego działania układu hormonalnego.

Zwalczają wolne rodniki, zapewniają dobrą pracę jelit i mózgu. Uważaj w jednym przypadku

Kiedy zapotrzebowanie na witaminę B2 jest większe?

Choć uwzględnianie produktów bogatych w witaminę B2 w diecie powinno pokryć zapotrzebowanie zdrowego człowieka, o jej istotnej roli powinny szczególnie pamiętać osoby pracujące fizycznie, żyjące w długotrwałym stresie, seniorzy, kobiety w ciąży i karmiące piersią oraz osoby stosujące dietę redukcyjną. Ryboflawiny nie może brakować w jadłospisie dzieci i młodzieży.

Większe zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje również w przypadku:

  • długotrwałych biegunek i utrzymującej się gorączki,
  • nadczynności tarczycy,
  • schorzeń jelit,
  • chorób wątroby,
  • oparzeń.

Chrom w walce z otyłością i miażdżycą. Wykorzystanie pierwiastka do zdrowej utraty wagi

Po czym poznać niedobór witaminy B2?

Jest usuwana z organizmu wraz z moczem, więc trudno o nadmiar witaminy długo utrzymujący się w ciele. Dużo bardziej prawdopodobne jest doprowadzenie do niedoboru ryboflawiny w organizmie, który może być sygnalizowany w różny sposób. Niektóre z objawów bywają bagatelizowane, ponieważ łatwo je połączyć z innymi czynnikami.

Co świadczy o tym, że mamy niedobór witaminy B2? Nie ignoruj sygnałów, które wysyła narząd wzroku. O brakach może świadczyć świąd, pieczenie i uczucie "piasku pod powiekami", niejednokrotnie pojawia się także światłowstręt. W jamie ustnej mogą pojawić się pleśniaki i afty. Bywa, że wynikiem niedoboru ryboflawiny jest stan zapalny jamy ustnej, zajady i łuszczenie się skóry twarzy. Wołanie ciała o pomoc zauważysz także na podstawie osłabienia i wypadania włosów, łamliwości i rozdwajania się paznokci. Niski poziom ryboflawiny skutkuje też bezsennością, problemami z koncentracją, zawrotami i bólami głowy i rozdrażnieniem.

Gdzie występuje witamina B2? Jak komponować jadłospis?

Dobra wiadomość jest taka, że ryboflawina to substancja odporna na działanie wysokich temperatur, więc obróbka termiczna nie pozbawia produktów tej cennej substancji podczas przyrządzania posiłków. Jeśli jednak decydujemy się na gotowanie ich w wodzie, powinniśmy ograniczyć jej ilość do minimum. Zatem, jakie produkty są najbardziej bogate w witaminę B2?

  • Gdy mowa o roślinnych składnikach, prym wiodą zielone warzywa, np. brokuły, karczochy, rukola, ogórki.
  • Dobrym źródłem ryboflawiny są też swojskie ziemniaki oraz rośliny strączkowe, zwłaszcza fasola i groch.
  • W jadłospisie nie pomijaj owoców, zwłaszcza bananów, awokado, jabłek, moreli i truskawek.
  • Za skarbnicę ryboflawiny uznaje się mleko i jego przetwory: jogurt naturalny, kefir, maślankę, chude sery twarogowe.
  • Dieta bogata w witaminę B2 nie pomija jajek.
  • Ryby, które dostarczają najwięcej tej substancji to: pstrąg, łosoś i makrela.
  • Zapotrzebowanie na witaminę B2 zaspokoi również mięso wieprzowe i drobiowe, w menu warto od czasu do czasu uwzględnić wątróbkę.
  • Nie pomijaj orzechów i nasion: migdały, pestki dyni, orzechy włoskie i sezam pomogą zbudować dietę odporną na niedobory.

Polecamy:

Kto powinien jeść ziemniaki w skórkach? Zyskają nie tylko cukrzycy

Ta zupa jest orzeźwiająca i pyszna. Dostarczy niezbędnego błonnika i witamin

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy