Reklama

Natka pietruszki

Zdrowie całej rodziny gwarantuje zbilansowana dieta. Pamiętajmy by znalazła się w niej natka pietruszki.

Natka jest nie tylko zielonym dodatkiem do zup, sosów czy past kanapkowych, ale też prawdziwym bogactwem składników odżywczych. Zawiera bowiem żelazo, kwas foliowy i witaminę C. Posiekaną natkę pietruszki można dodawać do dań (dla malucha od 6.-7. miesiąca) pod koniec gotowania, by lekko zmiękła.

Kobiety w ciąży powinny jak najczęściej sięgać po natkę - jest znakomitym źródłem żelaza i kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Można dodawać ją do wszelkiego rodzaju koktajli czy smoothies.

Pamiętajmy, by warzywa i owoce, które kupujemy, pochodziły ze sprawdzonego źródła.

Reklama

Natkę możemy z powodzeniem hodować na balkonie czy nawet na parapecie kuchennym. Wystarczy zasadzić korzenie pietruszki i będziemy mieć całoroczną, prywatną plantację domową. Roślina nie jest szczególnie wymagająca, a my mamy pewność, że natka nie została chemicznie wzbogacona.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: natka
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy