Mleczny szał

W pierwszych miesiącach życia mleko mamy jest jedynym składnikiem diety dziecka. Po piątym miesiącu życia w jadłospisie niemowlęcia pojawiają się nowe pokarmy. Nie oznacza to jednak, że mleko staje się mniej ważne.

Dzieciństwo to czas bardzo intensywnego wzrostu i rozwoju organizmu, zarówno fizycznego jak i psychicznego. Tylko w pierwszym roku życia nasz malec zwiększa swoją masę ciała blisko trzykrotnie, a długość ciała nawet o połowę. Początkowo niedojrzałe narządy stopniowo zmieniają swoją budowę i funkcje, by niebawem stworzyć w pełni sprawne układy: pokarmowy, nerwowy i inne. Ponadto poznając świat, podglądając rodziców, dzieci intensywnie się uczą i tym samym kształtują swoje przyszłe przyzwyczajenia, m.in. żywieniowe.

Reklama

Nietrudno zatem wyobrazić sobie jak kolosalne znaczenie ma prawidłowe żywienie dziecka. Od właściwego zbilansowania diety zależy nie tylko to, jak nasze pociechy będą się rozwijały, ale także to jaki będzie stan ich zdrowia, gdy dorosną.

Nadmierna kaloryczność zwiększa ryzyko otyłościi

Udowodniono na przykład, że nadmierna kaloryczność pokarmów we wczesnym dzieciństwie zwiększa ryzyko otyłości w wieku dorosłym. A stąd już krótka droga do nadciśnienia tętniczego, chorób serca, cukrzycy i wielu innych patologii. Dzieci z nadwagą są bardziej podatne na infekcje dróg oddechowych, mają problemy ze stawami, a także kłopoty w relacjach z rówieśnikami. Co więcej - dziecko przyzwyczajone do nieregularnych posiłków, podjadania słodyczy między nimi czy omijania szerokim łukiem warzyw i owoców - w przyszłości będzie miało ogromne kłopoty ze zmianą diety na właściwą i zdrową.

Znaczenie mleka w diecie dziecka

Mleko to przede wszystkim najlepsze i podstawowe źródło łatwo wchłanianego wapnia dla dzieci, jak i dla dorosłych. Pierwiastek ten jest niezbędny m.in. do budowy zębów i kości. Do 10. roku życia powstaje 50% tzw. masy kostnej, a do 20. roku życia już 90%. Trzecia dekada to zakończenie tego procesu. Zbyt mało wapnia w tym okresie spowoduje, że kości będą kruche i podatne na złamania, a w dorosłym życiu może nam grozić problemem osteoporozy. Na każdym etapie życia wapń wpływa także na układ nerwowy, hormonalny, mięśniowy oraz na krzepnięcie krwi.

Szklanka mleka to ponad 200 mg wapnia.

Dla porównania: taką samą jego ilość znajdziemy w 400 g fasolki szparagowej czy 200 g szpinaku. Tymczasem dobowe zapotrzebowanie na ten pierwiastek wynosi 400-600 mg u niemowląt i 1200 mg u 18-latka. Mleko to także cenne źródło białka, kwasów tłuszczowych oraz witamin A, D, E, K i B2.

Instytut Żywności i Żywienia zaleca spożywanie mleka w ilości od 3 do 5 szklanek w zależności od wieku. Oczywiście, część można spożyć w postaci przetworów mlecznych, jak choćby jogurty czy sery.

Mleko modyfikowane dla dzieci i niemowląt

Zgodnie z aktualnymi zaleceniami WHO dziecko powinno być karmione piersią do drugiego roku życia. Niekiedy jednak z różnych względów mama nie może lub nie chce karmić piersią. Wówczas najlepszą alternatywę stanowi mleko modyfikowane. Jest to mleko krowie poddane specjalnej obróbce. Polega ona m.in. na zmianie proporcji między białkami serwatkowymi i kazeinowymi, zastąpieniu tłuszczu zwierzęcego roślinnym, obniżeniu zawartości sodu oraz wzbogaceniu w niezbędne mikro i makroelementy.

Dowiedz się więcej na temat: dziecko | diety | białka | mleko

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje