Reklama

Marchewka "przegoni" pasożyty jelitowe

Glistą ludzką (Ascaris lumbricoides) nietrudno się zarazić, jedząc niedomyte warzywa czy niedokładnie myjąc ręce po wyjściu z toalety, w której znalazły się jaja pasożyta. Często o tym nie wiemy, bo gdy w organizmie jest niewiele glist, nie mamy objawów chorobowych.

O ich obecności przekonujemy się przypadkiem, gdy robak obumrze i zostanie wydalony. Niestety, glisty rozmnażają się w ciele żywiciela i może dojść do glistnicy. Zubożają jego dietę o składniki odżywcze, zatruwają go toksycznymi metabolitami, wywołują alergie, uszkadzają narządy wewnętrzne i ułatwiają atak bakteriom i wirusom. Objawy glistnicy? Bóle brzucha, niestrawność, mdłości, biegunki lub zaparcia, wysypki, świąd skóry, rozdrażnienie. 

Czemu działa? 

Obecny w marchwi beta-karoten zapobiega rozwojowi glistnicy. Przekształca się w witaminę A, która uszczelnia błony jelit. Wykluwającym się w nich larwom trudniej przeniknąć do naczyń krwionośnych, przez co nie mogą one przejść cyklu rozwojowego i giną. Olejki eteryczne marchwi porażają również mięśnie robaków. Tracą one zdolność ruchu i dużo łatwiej nam wydalić je z organizmu. 

Reklama

Kuracja: zjedz w ciągu dnia 1 kg surowej utartej marchwi (tego dnia nie jedz nic więcej!). Kurację powtórz po 2-3 dniach, a potem 2 miesiącach.

Domowe sposoby

Pestki dyni. Aby usunąć pasożyty z przewodu pokarmowego, trzeba przyjąć jednorazowo dość dużą dawkę nasion. Takie działanie mają tylko świeże pestki. 150-250 świeżych i obranych z łupin nasion dyni rozdrobnij z wodą na papkę, dodaj odrobinę spirytusu i przyjmuj na czczo w dwóch porcjach co 30 minut. Po 2-3 godzinach wypij 2 łyżki oleju rycynowego. Kurację powtórz po 2-3 dniach. 

Ważne: wysuszone nasiona dyni dostępne w sklepach nie mają działania leczniczego i mogą służyć jedynie jako smakołyk. Olejek tymiankowy. Zażywaj 3-4 razy dziennie po 5-6 kropli na kostce cukru. 

Napar tymiankowy. Łyżeczkę tymianku zaparz w szklance wrzątku. Pij 2 razy dziennie.

Miód z wrotyczem. Wymieszaj po łyżeczce kwiatu wrotyczu pospolitego, proszku z korzenia omanu (z apteki) i czarnej borówki. Utrzyj z łyżką miodu. Zjedz na czczo. 

Lewatywa. Podziała tylko na pasożyty w jelitach. Pokrój w plasterki kilka ząbków czosnku. Zalej 0,5 l wody o temperaturze pokojowej. Odstaw na 2-3 godziny. Przecedź, użyj do wykonania lewatywy. 

Życie na Gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy