Reklama

Kiwi – chiński agrest

Jako jeden z niewielu owoców kiwi dobrze znosi długie przechowywanie. Nawet po sześciu miesiącach od zerwania jest w nim około dziewięćdziesiąt procent jednej z najbardziej ulotnych witamin – C.

Roślina wywodzi się z Północnych Chin. Obecnie używana nomenklatura wiąże się z jego podobieństwem do ptaka kiwi, który też jest zaokrąglony, brązowy i owłosiony. Choć nie wygrałby pewnie w konkursie na najpiękniejszy owoc świata, ma swoje mocne atuty dla zdrowia. Warto się z nimi zapoznać i mieć jednocześnie świadomość, że nie dla każdego będzie dobrym wyborem. Jak wszystkie owoce cytrusowe może być przyczyną alergii. Nie jest też polecany dla osób o szczególnie wrażliwym przewodzie pokarmowym: zawiera maleńkie pestki, które mogą nadmiernie drażnić błonę śluzową jelit i skutkować biegunką.

Reklama

Korzystne przy nadciśnieniu 

Obok wysokiej zawartości witaminy C, kiwi poszczycić się może obfitością składników mineralnych. Zawiera znaczące ilości żelaza, magnezu, fosforu, ale przede wszystkim potasu. Z uwagi na ten ostatni kiwi ma działanie obniżające ciśnienie tętnicze krwi. Naukowcy udowodnili ponadto, że kiwi wdrożone regularnie do jadłospisu ma zdolność zapobiegania zakrzepom i obniżania poziomu trójglicerydów.

Kiwi a cukrzyca

Kiwi zawiera duże ilości błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości i stymuluje procesy metaboliczne. Polecane jest jako naturalne antidotum na zaparcia. Jest również niskokaloryczne, często sięgają po nie osoby będące na dietach odchudzających. Może być spożywane również przez diabetyków, jednak z uwagi na indeks glikemiczny = 50, w ograniczonych ilościach (nie więcej niż dwie sztuki na dobę).

Dla poprawy odporności

Zawiera wyjątkowo duże dawki witaminy C, zdecydowanie wyższe niż cytryna, czy pomarańcze, stąd polecane jest przy przeziębieniu oraz jako profilaktyka w sezonie infekcji. Witamina C to silny antyoksydant, który potrafi doskonale neutralizować wolne rodniki, zapobiegać przedwczesnemu obumieraniu komórek i dbać o sprawność układu pokarmowego. Owoc kiwi ma działanie przeciwutleniające, dzięki czemu chroni przed chorobami serca i nowotworami.

Rekomendowane dla oczu

Kiwi to doskonałe źródło luteiny i zeaksantyny, które determinują prawidłową pracę narządu wzroku, zapobiegają zaćmie i zwyrodnieniu plamki żółtej.

Jak je serwować? Dobrze sprawdza się podawane solo, ale także jako składnik sałatek owocowych, czy owocowo-warzywnych. Najlepiej podawać je również w towarzystwie ciężkostrawnych dań mięsnych. Naukowcy dowiedli, iż owoc kiwi zawiera enzym ułatwiający trawienie białek i niwelujący uczucie przejedzenia.


Ewa Koza, mamsmak.com        

INTERIA.PL
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy