Reklama

Jaką rybę wybrać?

Dużo mówi się o niedoborach witaminy D. Wiemy, że znaleźć ją można w rybach, jednak często słyszymy, że są one zanieczyszczone różnymi trującymi substancjami.

Sięgnijmy zatem po nasze poczciwe śledzie. Danie z nich wyjdzie nam na dobre.

Śledzie to ważne źródło pełnowartościowego i dobrze przyswajalnego białka. Mimo że zawierają pokaźną dawkę tłuszczu - około 16 gramów w 100 gramach ryby - są niskokaloryczne. Tłuszcz śledzi stanowią w znakomitej większości pożądane dla zdrowia  jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To im przypisuje się dobroczynny wpływ na układ sercowo naczyniowy, w tym zdolność rozszerzania naczyń krwionośnych, regulowania ciśnienia tętniczego krwi oraz poziomu cholesterolu.

Reklama

Mają korzystny wpływ na system immunologiczny - zwiększają naszą odporność na wiosenne zarazki.  

Oprócz witaminy D, śledzie dostarczą nam również witaminę A i E, która obok działania przeciwmiażdżycowego ma zdolność hamowania procesów starzenia komórek.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: śledź
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama