Reklama

Gdzie szukać potasu?

Zasada numer jeden, im jakiś produkt jest uboższy w tłuszcze, tym więcej zawiera potasu.

Ten pierwiastek znajduje się w bananach i pomarańczach. Z warzyw najbogatszym źródłem są ziemniaki, pomidory, szpinak i marchew.

Pamiętaj jednak, że potas wypłukuje się do wody podczas gotowania.

Dlatego, jeśli chcesz uzupełnić niedobory, gotuj zupę jarzynową. Inne źródła potasu to: ryby, drób, czerwone mięso, nabiał, zwłaszcza jogurty, chleb pełnoziarnisty i orzechy bez soli.

Zawartość potasu w 100 g:

Reklama
  • Suszone morele: 1888 mg
  • Kiełki jęczmienne: 1700 mg
  • Mleko pełne:1660 mg
  • Suszona fasola: 1260 mg
  • Soczewica:1200 mg
  • Zielony groszek: 1000 mg
  • Kakao:980 mg
  • Pietruszka, rzodkiewka: 900 mg
  • Brązowy ryż: 300 mg 
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy