Reklama

Egzotyczne super-potrawy, które poprawią działanie systemu odporności

W sezonie zimowym ciągle jesteśmy narażeni na działanie bakterii i wirusów, dlatego tak ważne jest wzmacnianie odporności organizmu. Co warto jeść, aby wzmocnić system odpornościowy?

Czerwone algi atlantyckie Dulse

są rodzajem warzywa morskiego zawierającego wiele witamin, minerałów, kwasów tłuszczowych i innych naturalnych substancji chemicznych o właściwościach przeciwutleniających. Algi mają kolor czerwono-brązowy i sprzedawane są w formie całych liści, sproszkowanej lub jako przyprawa. W konsystencji są gumiaste z aromatem soli. Płatki alg są znakomitym dodatkiem do sałatek. Można je także jeść bez żadnych dodatków.

Algi Hijiki to kolejny rodzaj warzywa morskiego wyglądającego jak czarne spaghetti. W Japonii uważane są za „warzywo piękna”, bowiem tych, którzy je stosują wynagradza zdrowymi włosami i delikatną skórą. Hijiki ochraniają tarczycę, utrzymują w zdrowiu skórę i włosy oraz wzmacniają system odpornościowy.

Kelp - morskie wodorosty

możesz w nich znaleźć praktycznie każdy ważny mikroskładnik i substancję odżywczą. Kelp jest znakomitym źródłem jodu, który jest bardzo istotnym składnikiem dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, a który często występuje u ludzi w deficycie. Makaron z morskich wodorostów to znakomity sposób na wprowadzenie kelpu do diety.

Wodorosty Kombu – morskie warzywo dostarczające minerałów szczególnie ważnych dla zdrowej diety. Kombu jest rodzajem brązowej algi o pięknym, ciemnopurpurowym odcieniu. Kombu kupisz zarówno świeże, jak i mrożone i suszone. Sprzedawane jest w grubych paskach lub płatach. Ma bardzo aromatyczny smak i może być wykorzystywany jako przyprawa, posypka sałatek albo jako ładny i słony dodatek do zup.

Reklama

Nori

to najpopularniejsze z morskich warzyw, bowiem wykorzystuje się je do przygotowania sushi. Możesz spotkać Nori w wielu różnorodnych kolorach, od ciemno purpurowego do morskiej zieleni. Możesz go użyć jako przyprawy do zup, sałatek i zapiekanek, albo ciąć w paski.

Kolejne znakomite warzywo morskie, Wakame,ma słonawy smak pochodzący z mieszanki sodu i minerałów pochodzących z morza. Wakame jest delikatnym warzywem pochodzącym z morza, które po namoczeniu, rozszerza się zwiększając swoją powierzchnię. Możesz jeść je na surowo, dodawać do zup, smażyć z innymi warzywami, prażyć, kruszyć i posypywać. Wakame rozpuszcza się i staje się miękkie w ustach i jest znakomitym sposobem na wprowadzenie minerałów do diety.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: algi | odporność organizmu | odporność
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy